La Fundació EIT Health ha guardonat el programa iRaise, organitzat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AquAS), amb el Premi al Millor Projecte Educatiu 2024. El guardó va ser lliurat durant la celebració d’INNPULSO Salut, el principal esdeveniment nacional sobre innovació en el sector sanitari.
iRaise és el primer programa educatiu sobre adopció d'innovació i l'únic impartit a Espanya inclòs per la Unió Europea en l'informe “Benchmarking of innovation procurement investments and policy frameworks across Europe”, que analitza i compara les polítiques d'innovació dels diferents països europeus. Hi han passat ja quasi 200 professionals de diferents sistemes de salut espanyols i europeus: metges d'atenció primària, ginecòlogues, infermeres, tècnics informàtics o gestors d'hospitals.
Transformar les llargues esperes en urgències en un temps útil perquè un pacient amb dolor done informació a l'equip mèdic, aconseguir que l'atenció ginecològica a les dones siga més ràpida o valorar quant ajudarà al pacient un nou dispositiu mèdic. Són alguns dels projectes que s'han definit en el marc del curs i que s'han integrat en hospitals o sistemes sanitaris espanyols.
Ismael Said, metge internista del Sistema Gallec de Salut, explica que “el sistema de salut necessita que els professionals sanitaris tinguen una perspectiva d'innovació perquè ajuda a enfocar necessitats i solucions. Som professionals de la medicina, coneixem on es necessita innovar, però necessitem aprendre a detectar les barreres per a implantar un projecte d'innovació i enfocar-lo de manera que tot l'equip se’n beneficie, la qual cosa és fonamental per a tirar-lo endavant i que no es quede en microprojectes i realment es puga implementar”, afegeix l'expert.
Actualment, segons l'informe “The Strategic Use of Innovation Procurement in the Digital Economy” (PwC, 2020), menys del 25% de les subvencions en R+D+I es comercialitzen i menys de la meitat dels contractes públics no arriben a aconseguir-ne els objectius. María Ángeles Celda, infermera experta en dolor de l'Hospital General de València, assegura que “és molt potent que hi haja equips multidisciplinaris treballant en projectes d'innovació, perquè nosaltres som els que controlem i toquem què ocorre cada dia en urgències; veus on pots aportar una millora. El problema és que no saps com escalar això i com poden beneficiar-se diversos hospitals d'una innovació”. (…) “Per a un professional sanitari, triar un vehicle de finançament és dificilíssim a l'hora d'implementar un projecte d'innovació. No hi tenim formació. Necessitem ajuda, saber on invertir, el cost d’oportunitat dels projectes, pensar de manera diferent per a integrar el nostre coneixement de la realitat amb la manera d'adoptar una innovació i no fracassar”, hi afegeix.
A l'Hospital General de València, un 80% dels pacients que anaven a urgències ho feien amb dolor. L'equip mèdic necessitava armar una estratègia nova per a accelerar l'atenció i optimitzar els tractaments. “Necessitàvem valorar-ho millor i més ràpid, però no teníem clar com enfocar-ho”, conta María Ángeles Celda. D'aquella necessitat i les 10 setmanes de formació amb iRaise, així com la col·laboració d'un equip de professionals format per infermeres, informàtics, experts en dolor, tècniques d'ètica hospitalària i el proveïdor tecnològic, va nàixer l'aplicació que actualment ja utilitzen els pacients d'urgències de l'Hospital General per a informar sobre el dolor i ajudar a agilitar el procés de triatge.
CARE4WOMEN és un projecte transformador per a integrar totes les unitats de reproducció sexual i evolutiva del sistema públic i concertat a Catalunya, des de les unitats d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) dels centres d'atenció primària als serveis d'obstetrícia i ginecologia dels hospitals. L'equip d'obstetres-ginecòlegs i matrones que gestiona CARE4WOMEN entrà en el programa iRaise amb el projecte armat. Elena Carreras, cap del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital Vall d'Hebron (Barcelona) assegura que “iRaise ens va ajudar a anostrar la idea i plantejar-lo com un projecte sostenible a llarg termini, de manera que, quan l'acabàrem, el CatSalut poguera integrar-lo i fer-lo seu a llarg termini, tant des del punt de vista de la integració informàtica i de processos entre els ASSIR i els hospitals com des del punt de vista de la formació de professionals”.
En total, pel programa iRaise han passat ja 15 projectes de compra pública d'innovació, que mouen un total de 60 milions d'euros. Alguns, com el Real World Lab promogut per l’IDIAP Jordi Gol, continuen endavant i amb vista a implantar-se en altres sistemes de salut nacionals i fins i tot internacionals. “Les empreses venen, ens expliquen què necessiten i nosaltres els facilitem l'equip d'investigació que requereixen per a desenvolupar el seu prototip, organitzem grups focals, els diem quines característiques ha de tenir el seu dispositiu per a funcionar, fem experiències d'usuaris i més activitats que ajuden a la futura adopció de la seua tecnologia. A l’IDIAP Jordi Gol teníem aquests equips a la nostra disposició i una idea. Formar-nos ens ajudà a donar forma a tot això i implementar-ho de manera efectiva econòmicament i de funcionaments d'equip humà”.
La pròxima edició del programa iRaise tindrà lloc a principis d'octubre de 2025. Rossana Alessandrello, directora científica del programa, assegura que el premi rebut fa uns dies de mans d’EIT Health “és un reconeixement que reforça el treball i el compromís de l'organització en la transformació del sector salut mitjançant la innovació”.
Més info: https://www.iraise.eu
Notícies destacades