Des de fa tres anys, professors i alumnes de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació (ETSET) i de l'institut d'investigació ITEAM de la Universitat Politècnica de València porten a terme una sèrie d'activitats de formació, investigació i divulgació al voltant del theremin. Es per això que s'ha contactat amb thereministes de renom com Randy George, Francisco Isla i Lydia Kavina, que donen suport la iniciativa.
El theremin, inventat el 1919, és un dels primers instruments musicals electrònics. La principal característica n'és que es toca sense tocar-lo, ja que acostant les pròpies mans a les dues antenes de l'instrument es varien dos paràmetres bàsics per a poder reproduir melodies: l'altura tonal i l'amplitud. És a dir, el to i el volum.
El projecte començà com una experiència pilot en una assignatura de primer curs d'Enginyeria de Telecomunicació i ha anat agafant major entitat, involucrant-ne dues titulacions: l'Enginyeria de Telecomunicació i l'Enginyeria Aeronàutica, i més de 150 alumnes.
Actualment, es desenvolupen quatre línies d'investigació, que han donat lloc a cinc projectes finals de carrera de l'ETSET desenvolupats per cinc alumnes Erasmus de l'HTW de Dresden (Alemanya) i s'han començat altres dos projectes finals de carrera amb les mateixes línies per part de dos alumnes, un d'ells de l'ETSET (David Simarro) i l'altre de l'HTW de Dresden (Anna Kamolwat).
Entre les línies d'investigació en curs, s'estudia la possibilitat de millorar les prestacions del theremin desenvolupant una antena de pitch que siga direccional, utilitzant agrupacions d'antenes. L'alumna Amelia Lavinia Ricchiuti de la II Facultat de Tàrent, de la Universitat Politècnica de Bari, treballa actualment en el disseny d'aquesta antena.
Aquesta línia d'investigació va nàixer com un suggeriment dels thereministes professionals que donen suport al projecte, per a evitar els problemes d'interferència que apareixen en tocar l'instrument.
Notícies destacades