Competències digitals UPV

Des de la nostra universitat estem treballant en el projecte prodigital amb el finançament de  fons de UniDigital. Aquest projecte té per objecte la creació d’una plataforma que permetrà avaluar, millorar i certificar les competències digitals de la comunitat educativa i de la societat en general.

En els següents enllaços trobaràs dues presentacions, corresponents als dos programes a desenvolupar, DigComp (per a la ciutadania) i DigCompEdu (per al professorat), i en elles podràs veure detalladament en què consisteixen tots dos programes i quines àrees podrien abastar.

DigComp

DigComp és un projecte que es refereix a “Marco de Competència Digital per a Ciutadans”, desenvolupat per la Comissió Europea. Aquest marc té com a objectiu principal proporcionar una base sòlida i un conjunt d’estàndards comuns per a avaluar i millorar les competències digitals dels ciutadans. El projecte DigComp se centra en identificar les habilitats essencials que les persones necessiten per a utilitzar efectivament la tecnologia digital en la seua vida quotidiana, tant en l’àmbit personal com professional.

DigCompEdu

L’objectiu del projecte DigComEdu és millorar la competència digital dels educadors a Europa perquè puguen integrar eficaçment la tecnologia a l’aula i preparar als estudiants per al món digital en constant evolució. Aquest marc s’utilitza per a dissenyar programes de formació i avaluació de competències digitals per als professionals de l’educació.

Una part important del projecte consisteix en la creació de cursos en línia per al desenvolupament i millora d’aquestes competències digitals en la ciutadania.

En la UPV treballem en la realització de cursos en línia dins del marc de competència digital.

Si desitges proposar cursos que s’adapten a les competències DigComp, contacta amb nosaltres: adigital@upv.es (Només per a personal UPV)

DigComp





DigCompEdu

DigComp


1. Alfabetització en informació i dades

1.1. Explorar, buscar i filtrar dades, informació i continguts digitals

Aquesta competència no té cursos actualment.

1.2. Avaluar dades, informació i continguts

Aquesta competència no té cursos actualment.

1.3. Gestionar dades, informació i continguts digitals

>> Propietat Intel·lectual (IP) en l’àmbit educatiu superior

En creació.

>> Gestió de dades

En creació.


2. Comunicació i col·laboració en línia

2.1. Interactuar mitjançant tecnologies digitals

Aquesta competència no té cursos actualment.

2.2. Compartir informació i continguts mitjançant tecnologies digitals

>> Introducció a WordPress

En creació.

2.3. Participació ciutadana mitjançant tecnologies digitals

Aquesta competència no té cursos actualment.

2.4. Col·laborar mitjançant tecnologies digitals

Aquesta competència no té cursos actualment.

2.5. Etiqueta (Netiquette)

Aquesta competència no té cursos actualment.

2.6. Gestionar de la identitat digital

Aquesta competència no té cursos actualment.


3. Creació de continguts digitals

3.1. Desenvolupar continguts digitals

>> Retoc fotogràfic amb Photoshop (Nivell bàsic)

Aquest curs presenta una introducció a Photoshop des de zero.

Photoshop en si mateix és un programa tan ampli i complex que podrien dedicar-se-li multitud d’hores per a poder estudiar tan sols una mínima part. En aquest curs ens centrarem en els primers passos i les eines bàsiques que ha de conéixer tot usuari.

L’objectiu principal és fer una introducció a Photoshop per a alumnes que mai han utilitzat Photoshop. Es pretén que l’alumne conega i aprenga a manejar les eines bàsiques que s’utilitzen en el retoc fotogràfic. En particular, s’introdueix el tractament bàsic d’imatges, retallada d’imatges, modificació de la lluentor, contrast, saturació, canvi de grandària, canvi de resolució, etc.

Per tant, aquest curs no està enfocat cap a la creació d’imatges, sinó a la modificació d’imatges per a millorar el seu aspecte. Un exemple representatiu del que l’alumne aprendrà és a millorar imatges realitzades amb una cambra i que tenen poc contrast o color; que estan mal enquadrades; o que no tenen la grandària o la resolució adequada. Aprendrem a solucionar tots aquests problemes.

>> Retoc fotogràfic amb Photoshop (Nivell intermedi)

En aquest curs aprendrem diferents tècniques fonamentals de retoc fotogràfic amb Photoshop.

Per a aprofitar el curs, no és necessari tindre coneixements previs de Photoshop. El curs és autocontingut i tots els conceptes introduïts seran explicats i practicats amb exercicis.

Photoshop en si mateix és un programa tan ampli i complex que podrien dedicar-se-li innombrables hores per a poder estudiar tan sols una mínima part. En aquest curs ens centrarem en les eines bàsiques: les més comunes, utilitzades i que tot usuari de Photoshop ha de conéixer. Per exemple, aprendrem a modificar una imatge per a eliminar errors.

En acabar el curs, es pretén que l’alumne conega i aprenga a manejar les eines bàsiques que permeten eliminar imperfeccions (per exemple, una taca o una piga), aplicar efectes globals i filtres com el desenfocament, afegir moviment a la imatge, etc.

>> Retoc fotogràfic amb Photoshop (Nivell avançat)

Aquest curs de Photoshop Avançat està dissenyat per a portar les teues habilitats d’edició i retoc fotogràfic al següent nivell. Si ja tens experiència amb Photoshop i estàs buscant dominar tècniques més avançades, aquest curs és ideal per a tu.

A diferència dels cursos de nivell intermedi, aquest curs assumeix que ja tens un coneixement sòlid de les eines i conceptes bàsics de Photoshop. Ací, ens submergirem profundament en tècniques avançades i t’ajudarem a perfeccionar la teua destresa en el programari.

>> Screencast i edició de vídeo

Screencast és un terme que procedeix de l’anglés i va ser encunyat en 2004 pel periodista Jon Udell per a descriure els beneficis d’emprar l’enregistrament de la pantalla per a mostrar el funcionament de les aplicacions informàtiques (Canali, 2006; Lee, Pradhan i Dalgarno, 2008). D’aquesta manera, el screencast consisteix en la captura audiovisual de la pantalla del dispositiu que s’estiga utilitzant (Galà, 2018). No s’ha de confondre amb un screenshot o captura de la imatge fixa que tinguem en aqueixos moments en la pantalla. Es tracta, per tant, de vídeo i àudio que pot crear-se a partir d’una presentació de diapositives i una seqüència d’imatges, acompanyades sovint del corresponent enregistrament en àudio (Llorens i Cardona, 2020) i també emprant la nostra pròpia veu i imatge, és a dir, gravant-nos a nosaltres/as mateixos/as.

>> Gravació i edició d’àudio per a podcast

Curs introductori de Gravació i Edició d’Àudio per a Podcast, en el qual aprendràs les habilitats essencials per a crear podcast d’alta qualitat. No importa si eres un principiant absolut en el món de l’àudio. Este curs està dissenyat per a ser accessible i beneficiós per als nivells més baixos d’experiència. Al llarg de les nostres lliçons, cobrirem els conceptes més fonamentals, tot de manera clara i pràctica

>> Disseny 3D amb SolidWorks per a impressió 3D (NIVELL BÀSIC)

La impressió 3D ha revolucionat completament la forma en què dissenyem i fabriquem objectes. En este curs realitzarem un acostament a tots els conceptes que engloben esta nova tecnologia i també coneixerem a fons Solidworks; un programa de disseny 3D.

El disseny i la impressió 3D van de bracet ja que per a imprimir un model en 3D primer haurem de saber dissenyar-lo.

Aprendrem des de zero, sense necessitat d’experiència prèvia en disseny ni en impressió 3D, amb una guia a través dels conceptes fonamentals per a crear els teus propis dissenys i imprimir-los en 3D.

>> Disseny 3D amb SolidWorks per a impressió 3D (NIVELL MITJÀ)

La impressió 3D ha revolucionat completament la forma en què dissenyem i fabriquem objectes. En este curs realitzarem un acostament a tots els conceptes que engloben esta nova tecnologia i també coneixerem a fons Solidworks; un programa de disseny 3D.

El disseny i la impressió 3D van de bracet ja que per a imprimir un model en 3D primer haurem de saber dissenyar-lo.

Aprendrem des de zero, sense necessitat d’experiència prèvia en disseny ni en impressió 3D, amb una guia a través dels conceptes fonamentals per a crear els teus propis dissenys i imprimir-los en 3D.

3.2. Integrar i reelaborar continguts digitals

>> Introducció a ChatGPT

Has sentit parlar de ChatGPT i vols aprendre a utilitzar-ho per a incrementar la teua productivitat en el treball radicalment? Llavors este és el teu curs. Aprendràs quins són els seus avantatges i inconvenients, com fer prompts efectius i veuràs exemples d’ús en tasques tan diverses com redactar una instància a un Ajuntament, obtindre el resum d’un document, millorar l’anglés d’un correu electrònic, traduir un document a l’alemany o usar-lo per a crear fórmules i macros d’Excel.

3.3. Propietat intel·lectual i llicències

>> Propietat Intel·lectual (IP) en l’àmbit educatiu superior.

En creació.

3.4. Programació

>> Introducción a la programación con Java

En aquest curs, aprendràs els fonaments de la programació d’ordinadors. No et preocupes si no has programat mai, perquè començarem des de zero. Dins trobaràs informació sobre com funciona un ordinador, quin tipus de problemes podem resoldre amb ells i les bases de la seua programació. El llenguatge que usarem és Java, però les estructures que veurem són comunes a la majoria de llenguatges de programació.

>> Programación básica

En aquest curs aprendràs a estructurar programes en Java utilitzant classes. El paradigma de la programació orientada a objectes (POO) simplifica la programació i facilita la programació modular, dissenyant components separats que després podem ajuntar com les peces d’un llec per a construir programes més complexos.

>> Desenvolupament web: HTML per a principiants

En creació.

>> Desenvolupament web: CSS per a principiants

En creació.

>> Introducció a Python

En creació.


4. Seguretat

4.1. Protegir els dispositius

>> Seguridad doméstica

Privacitat en el dia a dia: de la casa al treball passant per una vesprada de compres o de passeig.

En aquest curs aprendràs a ser conscient dels drets sobre les pròpies dades en els àmbits al·ludits i ser capaç d’establir una mínima seguretat sobre aquests.

>> Tu, el teu mòbil i les teues dades

En creació.

4.2. Protegir les dades personals i la privacitat

>> Protección de datos para el ciudadano

En aquest curs podràs accedir als conceptes bàsics relatius a la protecció de dades, alguna cosa que t’afecta en el teu dia a dia, així com alguns consells pràctics.

>> La privacidad más sensible

Presentació dels problemes relatius a la privacitat que es poden establir entorn de les nostres esferes més delicades: menors, potencial violència de gènere, apps amb accés a dades íntimes…

Aprendràs a ser capaç d’establir senzilles mesures d’autocontrol.

>> Ciutadans i les seues dades de salut

En creació.

4.3. Protegir la salut i el benestar

>> Tecnología y envejecimiento

Aquest curs autocontingut està dirigit a qualsevol persona interessada en la cura de persones majors, ja siga de manera formal o informal. Durant el curs, s’abordaran les dificultats que enfronta el procés d’envelliment i com les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) poden ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones majors.

4.4. Protegir el medi ambient

Aquesta competència no té cursos actualment.


5. Resolució de problemes

5.1. Resoldre problemes tècnicss

>> Uso de la App GVA +SALUT

És l’aplicació mòbil oficial de la Conselleria de Sanitat.
El seu objectiu és acostar als ciutadans tant serveis com informació rellevant per a la cura de la seua salut a través del mòbil.​​

>> Toma de decisiones efectivas

Prenem decisions tots els dies, contínuament, encara que ho fem de manera inconscient. No obstant això, existeixen situacions personals o professionals que requereixen d’una presa de decisions més complexa. En aquests casos, és bo conéixer quin és el procés de presa de decisions i conéixer millor les seues característiques. D’aquesta manera, la presa de decisions arribarà a convertir-se en efectiva, això és, aconseguirà els resultats desitjats.

5.2. Identificar necessitats i respostes tecnològiques

Esta competencia no tiene cursos actualmente.

5.3. Utilitzar de manera creativa les tecnologies digitals

>> Introducción al análisis de datos con PowerBI

En aquest curs es farà una introducció a PowerBI, la seua utilitat i el seu funcionament bàsic. En completar el curs podràs realitzar amb independència informes senzills que permeten analitzar i visualitzar les teues dades o els de la teua organització de manera eficaç i segura.

5.4. Identificar llacunes en la competència digital

Aquesta competència no té cursos actualment.

DigCompEdu


1. Compromís professional

1.1. Comunicació de l’organització

Aquesta competència no té cursos actualment.

1.2. Col·laboració professional

Aquesta competència no té cursos actualment.

1.3. Pràctica reflexiva

Aquesta competència no té cursos actualment.

1.4. Desenvolupament professional continu digital (CDP)

Aquesta competència no té cursos actualment.


2. Recursos digitals

2.1. Selecció de recursos digitals

Aquesta competència no té cursos actualment.

2.2. Organitzar, compartir i publicar recursos digitals

>> Introducció a WordPress

En creació.

>> Desarrollo web: HTML para principiantes

En creació.

>> Desarrollo web: HTML para principiantes

En creació.

2.3. Creació i modificació de recursos digitals

>> Retoc fotogràfic amb Photoshop (Nivell bàsic)

Aquest curs presenta una introducció a Photoshop des de zero.

Photoshop en si mateix és un programa tan ampli i complex que podrien dedicar-se-li multitud d’hores per a poder estudiar tan sols una mínima part. En aquest curs ens centrarem en els primers passos i les eines bàsiques que ha de conéixer tot usuari.

L’objectiu principal és fer una introducció a Photoshop per a alumnes que mai han utilitzat Photoshop. Es pretén que l’alumne conega i aprenga a manejar les eines bàsiques que s’utilitzen en el retoc fotogràfic. En particular, s’introdueix el tractament bàsic d’imatges, retallada d’imatges, modificació de la lluentor, contrast, saturació, canvi de grandària, canvi de resolució, etc.

Per tant, aquest curs no està enfocat cap a la creació d’imatges, sinó a la modificació d’imatges per a millorar el seu aspecte. Un exemple representatiu del que l’alumne aprendrà és a millorar imatges realitzades amb una cambra i que tenen poc contrast o color; que estan mal enquadrades; o que no tenen la grandària o la resolució adequada. Aprendrem a solucionar tots aquests problemes.

>> Retoc fotogràfic amb Photoshop (Nivell intermedi)

En aquest curs aprendrem diferents tècniques fonamentals de retoc fotogràfic amb Photoshop.

Per a aprofitar el curs, no és necessari tindre coneixements previs de Photoshop. El curs és autocontingut i tots els conceptes introduïts seran explicats i practicats amb exercicis.

Photoshop en si mateix és un programa tan ampli i complex que podrien dedicar-se-li innombrables hores per a poder estudiar tan sols una mínima part. En aquest curs ens centrarem en les eines bàsiques: les més comunes, utilitzades i que tot usuari de Photoshop ha de conéixer. Per exemple, aprendrem a modificar una imatge per a eliminar errors.

En acabar el curs, es pretén que l’alumne conega i aprenga a manejar les eines bàsiques que permeten eliminar imperfeccions (per exemple, una taca o una piga), aplicar efectes globals i filtres com el desenfocament, afegir moviment a la imatge, etc.

>> Retoc fotogràfic amb Photoshop (Nivell avançat)

Aquest curs de Photoshop Avançat està dissenyat per a portar les teues habilitats d’edició i retoc fotogràfic al següent nivell. Si ja tens experiència amb Photoshop i estàs buscant dominar tècniques més avançades, aquest curs és ideal per a tu.

A diferència dels cursos de nivell intermedi, aquest curs assumeix que ja tens un coneixement sòlid de les eines i conceptes bàsics de Photoshop. Ací, ens submergirem profundament en tècniques avançades i t’ajudarem a perfeccionar la teua destresa en el programari.

>> Screencast i edició de vídeo

Screencast és un terme que procedeix de l’anglés i va ser encunyat en 2004 pel periodista Jon Udell per a descriure els beneficis d’emprar l’enregistrament de la pantalla per a mostrar el funcionament de les aplicacions informàtiques (Canali, 2006; Lee, Pradhan i Dalgarno, 2008). D’aquesta manera, el screencast consisteix en la captura audiovisual de la pantalla del dispositiu que s’estiga utilitzant (Galà, 2018). No s’ha de confondre amb un screenshot o captura de la imatge fixa que tinguem en aqueixos moments en la pantalla. Es tracta, per tant, de vídeo i àudio que pot crear-se a partir d’una presentació de diapositives i una seqüència d’imatges, acompanyades sovint del corresponent enregistrament en àudio (Llorens i Cardona, 2020) i també emprant la nostra pròpia veu i imatge, és a dir, gravant-nos a nosaltres/as mateixos/as.

>> Gravació i edició d’àudio per a podcast

Curs introductori de Gravació i Edició d’Àudio per a Podcast, en el qual aprendràs les habilitats essencials per a crear podcast d’alta qualitat. No importa si eres un principiant absolut en el món de l’àudio. Este curs està dissenyat per a ser accessible i beneficiós per als nivells més baixos d’experiència. Al llarg de les nostres lliçons, cobrirem els conceptes més fonamentals, tot de manera clara i pràctica

>> Disseny 3D amb SolidWorks per a impressió 3D (NIVELL BÀSIC)

La impressió 3D ha revolucionat completament la forma en què dissenyem i fabriquem objectes. En este curs realitzarem un acostament a tots els conceptes que engloben esta nova tecnologia i també coneixerem a fons Solidworks; un programa de disseny 3D.

El disseny i la impressió 3D van de bracet ja que per a imprimir un model en 3D primer haurem de saber dissenyar-lo.

Aprendrem des de zero, sense necessitat d’experiència prèvia en disseny ni en impressió 3D, amb una guia a través dels conceptes fonamentals per a crear els teus propis dissenys i imprimir-los en 3D.

>> Disseny 3D amb SolidWorks per a impressió 3D (NIVELL MITJÀ)

La impressió 3D ha revolucionat completament la forma en què dissenyem i fabriquem objectes. En este curs realitzarem un acostament a tots els conceptes que engloben esta nova tecnologia i també coneixerem a fons Solidworks; un programa de disseny 3D.

El disseny i la impressió 3D van de bracet ja que per a imprimir un model en 3D primer haurem de saber dissenyar-lo.

Aprendrem des de zero, sense necessitat d’experiència prèvia en disseny ni en impressió 3D, amb una guia a través dels conceptes fonamentals per a crear els teus propis dissenys i imprimir-los en 3D.


3. Pedagogia digital

3.1. Instrucció

>> Gestión de una plataforma online docente

L’objectiu principal d’aquest curs és que aprengues a usar una plataforma de gestió docent en línia com a element fonamental de disseny de les teues assignatures i també de suport als teus estudiants. El curs parteix d’una reflexió global de com aquestes plataformes poden ajudar-nos als docents a oferir una millor experiència d’aprenentatge als nostres estudiants, i està basat en les possibilitats que aquestes ens ofereixen habitualment.

Donada l’enorme quantitat de plataformes que existeixen en el mercat, el curs se centra sobretot a identificar necessitats o usos que poden cobrir-se amb les eines presents en la majoria de plataformes. En aqueix sentit, resulta inviable entrar en el detall de com configurar totes aqueixes eines, però sí que s’il·lustrarà el seu ús mitjançant exemples d’alguna plataforma (en concret, PoliformaT). És possible que la plataforma amb la qual treballes no dispose de totes aqueixes eines, o bé que la seua configuració siga diferent de la que es mostre en els exemples, però encara així espere que el curs et siga útil.

3.2. Interacció professorat-alumnat

Aquesta competència no té cursos actualment.

3.3. Col·laboració de l’estudiantat

Aquesta competència no té cursos actualment.

3.4. Aprenentatge autodirigit

Aquesta competència no té cursos actualment.


4. Avaluació digital

4.1. Formats d’avaluació

>> La evaluación formativa en entornos virtuales

En aquest curs es farà una breu revisió d’aspectes clau sobre l’avaluació, el concepte i característiques de l’avaluació formativa i les estratègies que la fomenten, i es revisaran recursos i eines en línia aplicables per al disseny d’una adequada estratègia d’avaluació formativa en un entorn virtual.

4.2. Analitzar les proves

Aquesta competència no té cursos actualment.

4.3. Retroalimentació i planificació

Aquesta competència no té cursos actualment.


5. Empoderar a l’estudiantat

5.1. Accessibilitat i inclusió

Aquesta competència no té cursos actualment.

5.2. Diferenciació i personalització

Aquesta competència no té cursos actualment.

5.3. Participació activa de l’estudiantat

Aquesta competència no té cursos actualment.


6. Facilitar la competència digital de l’estudiantat

6.1. Informació i alfabetització mediàtica

Aquesta competència no té cursos actualment.

6.2. Comunicació i col·laboració digital

Aquesta competència no té cursos actualment.

6.3. Creació de contingut digital

Aquesta competència no té cursos actualment.

6.4. Benestar

Aquesta competència no té cursos actualment.

6.5. Resolució digital de problemes

Aquesta competència no té cursos actualment.