Les empreses i entitats naveguen en un escenari en el qual la sostenibilitat ha deixat de ser una opció per a convertir-se en una exigència reguladora amb incidència directa en la seua competitivitat i, per tant, en el seu compte de resultats. En aquest sentit, cada vegada més, inversors, clients, reguladors i altres stakeholders exerceixen la seua influència perquè les corporacions integren en la seua cultura i acompliment els criteris de responsabilitat ambiental, social i de governança (ESG), la qual cosa, al seu torn, exigeix que les companyies afronten el repte de la formació dels seus professionals en aquest àmbit per a superar amb solvència aquest nou escenari.
En aquest context, Andersen i la Universitat Politècnica de València (UPV) han unit les seues forces per a donar vida a la Càtedra Andersen UPV de Sostenibilitat i Mercats Regulats. El seu objectiu: abordar els desafiaments normatius i reguladors en matèria de sostenibilitat, oferint a les empreses eines i estratègies per a afrontar-los amb èxit; i, als estudiants, formació en la intersecció entre el marc jurídic i les pràctiques empresarials sostenibles.
Una de les grans fortaleses de la Càtedra és, precisament, conjuminar el millor i més profund coneixement acadèmic, amb l’experiència pràctica de la realitat a la qual s’enfronten les empreses i els seus directius.
Dirigida per Virginia Vega, professora titular de la UPV, la Comissió de la Càtedra està conformada per un grup de professionals que combina l’excel·lència acadèmica amb un dilatat coneixement i experiència en l’àmbit legal. En representació de la UPV, participen Elena del Gorg, Vicerectora d’Ocupació, Formació Permanent i Llengües, i María de la Mar Marín, Degana de la Facultat d’Administració i Direcció d’Empreses. Per part d’Andersen, Benjamí Atapeït, Soci i Director de l’oficina a València; Vicente Sanz, Soci, i Rafael Ripoll, Of Counsel.
Un dels grans impulsors de la creació de la Càtedra, José Vicente Morote, Soci Director d’Andersen, explica que es tracta d’un projecte en el qual el Despatx ha posat tota la seua implicació des del primer moment. “Estem convençuts de la importància de connectar l’activitat acadèmica amb el món empresarial, especialment, en una matèria nova i amb implicacions legals i socials tan rellevants com és la sostenibilitat i els criteris ESG, àmbits en els quals Andersen compta amb uns equips altament especialitzats. La Universitat Politècnica de València és una institució de gran prestigi amb la qual ens satisfà poder col·laborar estretament en l’àmbit de la formació i la investigació”, assenyala.
La finalitat de la Càtedra Andersen UPV és, com afirma Virginia Vega, “impactar en el desenvolupament econòmic sostenible, la competitivitat empresarial, el suport a entitats públiques i privades i la generació d’ocupació”. El seu dinamisme, continua Vega, li permetrà fomentar la integració de criteris de sostenibilitat en empreses locals, ajudant-les a adaptar-se a noves normatives; impulsar la implantació d’estratègies ESG en les empreses i fer-les més atractives davant inversors, i promoure la transferència de coneixement i l’ocupabilitat dels joves a través de pràctiques i col·laboracions amb empreses.
El repte no és menor. La Càtedra s’enfronta a tres grans desafiaments: mantenir-se al dia dels constants, i cada vegada més veloços, canvis legals; garantir una transferència de coneixement eficaç entre la universitat i l’empresa, i fomentar la innovació en sostenibilitat dins del teixit empresarial.
Per a afrontar-los, ha dissenyat un full de ruta en la qual consten sessions formatives en fiscalitat, finances, compliance i dret laboral; els denominats Desdejunis amb Andersen, espais de diàleg amb experts; i les Jornades de Sostenibilitat, que permeten analitzar tendències i generar debat. També s’han llançat Premis Acadèmics per a reconèixer l’excel·lència en projectes alineats amb la Càtedra i s’ha reforçat la connexió amb els estudiants mitjançant iniciatives com el programa Queda’t i el Fòrum d’Ocupació de la UPV. En 2025, la Càtedra ha cercat la seua pròpia identitat visual amb un Concurs de Logotip en el qual van participar estudiants de la UPV, un reflex de l’esperit de col·laboració que defineix el projecte.
En un escenari on la sostenibilitat és part fonamental del futur del teixit empresarial, la Càtedra Andersen UPV aspira a consolidar-se com un referent que ofereix a empreses i professionals el coneixement necessari per a afrontar amb èxit els desafiaments als quals s’enfronten en un entorn regulador tan canviant.
Pots trobar el reportatge original en l’Especial Plaza Sostenibilidad 2025: un compromís amb el futur: https://buff.ly/jtsvvc5