Pinzellades, arpegis, notes i colors. Música i arts plàstiques al segle XIX: un diàleg silenciat

XARRADA / WORKSHOP EN VALENCIÀ

4 d’abril de 2025, a les 12 h en el Auditori de la Facultat de Belles Arts UPV

Accés lliure fins a completar aforament

El segle XIX va suposar a Europa una autèntica revolució en el camp de les arts, entés d’un mode transversal i holístic, que va afectar a tots els nivells de la cultura. La literatura i la filosofia van evolucionar de manera significativa, però va haver-hi dos grans disciplines que van experimentar com cap altres l’eclosió del canvi imposat per la modernitat: les arts plàstiques i la música. Sovint s’han tractat d’establir unes certes correspondències entre les dos disciplines, arribant a l’errònia conclusió que estes caminaven per senderes independents, al no coincidir plenament en l’eix temporal ni en la divisió estiística. En realitat, les dos estaven profundament interconnectades i la seua retroalimentació i estímul recíproc va conduir cap a la revolucionària eclosió de les avantguardes, que invalidarien els valors de les respectives tradicions i suposarien la superació dels conceptes acadèmics.

Es pretén desgranar, en què van consistir els principals canvis i novetats que es van anar donant en les dos disciplines, evidenciant una sèrie de paral·lelismes que tradicionalment no han sigut considerats i subratllant com estes dos manifestacions artístiques van constituir la base de la revolució cultural de la contemporaneïtat, en termes artístics. L’objectiu és donar a conéixer esta simbiosi cultural i fer un repàs d’alguns de les fites artístiques des de fins del segle XVIII fins a inicis del segle XX, comptat d’una forma amena, per a tots els públics.

L’activitat comptarà amb un debat expositiu-argumentatiu, projeccions i música de piano en directe, utilitzant els mitjans de l’Auditori Alfons Roig de la Facultat de Belles Arts, i té una duració prevista de 2h.

L’activitat és unamasterclass-concert, impartida a mode de ‘Diàleg’ entre un músic (professor, musicòleg, compositor i director de banda) i d’un historiador de l’art (professor, investigador i artista plàstic), especialitzats en el període:

Roman Garcia és Professor de Música i Història de la Música, musicòleg, compositor i director de banda. Té el Grau Superior de Composició (2018) Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d’Alacant; el Grau Superior de Direcció (2024) en el Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València i posseïx un títol de Màster de Pedagogia Musical (2024) en la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR), a més d’altres cursos complementaris de direcció i didàctica de la música. Ha rebut diversos premis com a director, com a compositor i com a intèrpret. Amb una formació musical clàssica, s’ha interessat de manera especial per l’adveniment de la Modernitat i les pràctiques d’avantguarda musical, interessant-se en particular pels canvis musicals que esdevenen a cavall entre els segles XIX i XX.

Miquel Àngel Herrero-Cortell és professor d’Història i Teoria de l’Art modern i Contemporani, en la Facultat de Belles Arts (UPV). Llicenciat en Belles Arts (2008); Màster en Producció Artística (2009); Màster en Conservació i Restauració de béns culturals (2012), en la Universitat Politècnica de València, i a més, és graduat en Història de l’Art, per la Universitat de València (2014), i doctor per la Universitat de Lleida (2019), amb menció internacional i premi extraordinari de titulació. Fruit de la seua formació transversal les seues investigacions presenten un marcat enfocament multidisciplinari. Fins a l’actualitat ha participat en més d’una trentena de congressos internacionals i nacionals a més de seminaris, conferències, i altres reunions de caràcter científic. Compta amb prop de 80 publicacions, tant en revistes i editorials nacionals com a internacionals, i ha realitzat estades d’investigació en llocs com la Università degli Studi di Verona (2017); el Kunsthistorisches Institut de Florència (2018); la Universitat Miguel Hernández d’Elx (2023); o el Consiglio Nazionale delle Ricerche, Florència (2024).