Doctorat en Recursos i Tecnologies Agrícoles
Requisits i criteris específics d’admissió al programa
El programa de doctorat és organitzat, dissenyat, coordinat i supervisat per la CAPD, responsable de la seua definició, actualització i qualitat, així com també de les activitats de formació i investigació.
Serà la CAPD qui vetlarà pel compliment dels criteris d’admissió al programa i serà responsable de la seua valoració, tenint en compte els següents aspectes:
- Titulació acadèmica: podran accedir al programa de doctorat aquells titulats espanyols o estrangers amb formació en enginyeria/ciència agronòmica, forestal, química, biologia, biotecnologia o farmàcia.
- Formació de postgrau: s’haurà d’acreditar haver superat almenys 60 crèdits de formació de postgrau (Màster) en l’àmbit de la Producció Vegetal.
- Expedient acadèmic: s’haurà d’aportar l’expedient acadèmic tant de grau com de postgrau per a ser valorat per la CAPD.
- Complements de formació: l’admissió de l’alumne pot incloure l’exigència de complements de formació quan la CAPD considere necessari, en funció de la formació prèvia de l’estudiant.
- La CAPD serà la responsable d’avaluar l’admissió dels alumnes aplicant un índex de valoració (IV) en una escala de 0 a 100 punts. Podrà accedir al doctorat qui tinga un IV > 70.
Per al càlcul de l’IV s’aplicarà la següent equació, sent requisit l’haver cursat prèviament almenys 60 crèdits de nivell de Màster Universitari:
IV=20* f E + 30* f T + 50 f M
Sent f E el factor de ponderació de l’expedient acadèmic del total dels estudis (de grau i postgrau), considerant la nota mitjana global en escala normalitzada de 0 a 1, f T el factor de ponderació del títol de grau i f M el factor de ponderació de la formació de postgrau. A continuació es presenten els valors que poden prenen els factors f T i f M :
- Formació de grau acreditada en:
- Enginyeria agronòmica (agroalimentària) o Enginyeria forestal: f T = 1
- Biologia, Biotecnologia, Farmàcia o Química: f T = 0.75
- Formació de Postgrau acreditada en:
- Màster Universitari en Sanitat i Producció: f M = 1
- Màster en Citricultura: f M = 1
- Altres màsters els continguts dels quals presenten un 75% d’afinitat amb les línies d’investigació abordades pel programa de doctorat (valoració prèvia per la CAPD): f M = 0.75
- Altres màsters els continguts dels quals presenten entre el 50 i el 75% d’afinitat amb les línies d’investigació abordades pel programa de doctorat (valoració prèvia per la CAPD): f M = 0.5
Els qui complisquen amb una valoració f M = 1 estarien exempts de cursar complements de formació, podent accedir directament al Programa de Doctorat En cas contrari, en funció de la formació del Postgrau aportada, la CAPD determinarà els complements de formació. El nombre màxim de crèdits (NMC) a cursar com a complements de formació s’obtindrà aplicant la següent equació:
NMC= (100-PA)·60
Sent PA el percentatge d’afinitat (PA) del Màster aportat per a l’ingrés, amb les línies d’investigació abordades pel programa de doctorat (valoració prèvia per la CAPD).
S’han detallat els complements de formació en funció dels perfils d’ingrés, incloent informació relativa als continguts, els resultats d’aprenentatge, les activitats formatives i els sistemes d’avaluació, de la matèria “Aspectes Avançats de la Producció i de la Sanitat Vegetal”, que constitueix l’oferta formativa, a partir de la qual es definiran els complements de formació a cursar, en el seu cas, pel doctorand.
Els complements de formació seran recomanats tenint en compte les febleses formatives de l’alumne i la línia d’investigació en la qual el doctorand mostra interès a participar. En concret s’ofereix la matèria “Aspectes avançats de la Producció i de la Sanitat Vegetal”, que consta (a priori) d’11 assignatures. La informació detallada es presenta en les Guies Docents, que es troben en la web del Màster Universitari en Sanitat i Producció.
La Comissió Acadèmica del Programa de Doctorat en Recursos i Tecnologies Agrícoles reunida el 23 de gener i 5 de febrer de 2018, va acordar aprovar la nova normativa d’admissió d’alumnes provinents d’estudis de grau i cicle (respectivament), quedant de la següent manera:
Alumnes que procedeixen d’estudis de Grau (reunió 5 de febrer de 2018)
Els sol·licitants que accedisquen a aquest Programa de Doctorat amb les titulacions de “Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi rural” o “Grau en Enginyeria Forestal” hauran de realitzar 60 crèdits, per a completar els 300 crèdits necessaris per a accedir als Programes de Doctorat, d’assignatures dels Programes dels Màsters oficials de “Sanitat i Producció Vegetal”, “Enginyeria Agronòmica”, “Enginyeria forestal”, “Paisatge i Enginyeria Bioambiental”, “Enologia” o “Plant Healt” (o dels seus equivalents vigents a cada moment).
Si a més de la titulació de “Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi rural” o “Grau en Enginyeria Forestal”, algun sol·licitant aporta estudis amb contingut equivalent als estudis dels Màsters citats anteriorment, se li reconeixeran els crèdits corresponents per a accedir al Programa de Doctorat.
La CAPD estudiarà els expedients dels sol·licitants que accedisquen amb altres titulacions i proposarà, en el seu cas, els crèdits que l’alumne haurà de cursar com a complements, d’entre els Programes dels Màsters citats anteriorment.
Alumnes que procedeixen d’estudis de Cicle (reunió 23 de gener de 2018)
S’acorda mantenir el criteri establit per la CAPD en la sessió celebrada el 30 de maig de 2014: “Exigir un màxim de 18 crèdits considerant un factor de ponderació dependent de la titulació aportada. La Comissió Acadèmica del Programa de Doctorat indicarà les assignatures dels Programes dels Màsters oficials de “Sanitat i Producció Vegetal”, “Enginyeria Agronòmica”, “Enginyeria forestal”, “Paisatge i Enginyeria Bioambiental”, “Enologia” o “Plant Healt”, o dels seus equivalents vigents a cada moment, que ha de cursar l’alumne, després d’analitzar la proposta realitzada pel tutor corresponent.”
En concret, en el cas que existisca adequació entre la titulació presentada pel sol·licitant i el Pla d’Investigació que realitzarà l’alumne, s’acorden els següents valors del factor de ponderació (F):
- Enginyer Agrònom de l’orientació/especialitat de Producció Vegetal o Fitotècnia: F=0 (18 x 0 = 0), per tant, no haurà de cursar cap complement de formació.
- Enginyer Agrònom d’altres especialitats o orientacions F=0.5 (18 x 0.5 = 9), haurà de cursar 9 crèdits de complements de formació.
- Llicenciats en Biologia, Biotecnologia, Ciències ambientals, Farmàcia o Química, F=1 (18 x 1 = 18), haurà de cursar 18 crèdits de complements de formació.
- Per als titulats Enginyers forestals s’acorden els següents valors:
- Enginyer forestal de les especialitats de Gestió del Medi natural i Enginyer del Medi natural: F= 0 (18 x 0 = 0); per tant, no haurà de cursar cap complement de formació.
- Enginyer forestal d’una altra especialitat: F=0,5 (18 x 0,5 = 9), haurà de cursar 9 crèdits de complements de formació.
- Llicenciats en Biologia, Biotecnologia, Ciències Ambientals, Farmàcia o Química: F=1 (18 x 1 = 18); haurà de cursar 18 crèdits de complements de formació.
La CAPD estudiarà els expedients dels sol·licitants que accedisquen amb altres titulacions de cicle i proposarà, en el seu cas, els crèdits que l’alumne haurà de cursar com a complements, d’entre els Programes dels Màsters citats anteriorment.
Complements de formació
Conforme es descriu en l’apartat de criteris d’admissió, la CAPD, estudiat el currículum del doctorand i la seua formació, definirà la relació de complements de formació que haja de cursar.
Aquests complements de formació seran adquirits a través de l’oferta acadèmica de postgrau de la Universitat, en particular i principalment del Màster Universitari en Sanitat i Producció, considerant la formació específica requerida pel doctorand per a l’adequat desenvolupament de la seua labor investigadora.
Els qui complisquen amb una valoració fM=1 estarien exempts de cursar complements de formació, podent accedir directament al Programa de Doctorat.
Competències bàsiques i generals
Bàsiques
- Comprensió sistemàtica d’un camp d’estudi i domini de les habilitats i mètodes d’investigació relacionats amb aquest camp.
- Capacitat de concebre, dissenyar o crear, posar en pràctica i adoptar un procés substancial d’investigació o creació.
- Capacitat per a contribuir a l’ampliació de les fronteres del coneixement a través d’una investigació original.
- Capacitat de realitzar una anàlisi crítica i d’avaluació i síntesi d’idees noves i complexes.
- Capacitat de comunicació amb la comunitat acadèmica i científica i amb la societat en general sobre els seus àmbits de coneixement en les maneres i idiomes d’ús habitual en la seua comunitat científica internacional.
- Capacitat de fomentar, en contextos acadèmics i professionals, l’avanç científic, tecnològic, social, artístic o cultural dins d’una societat basada en el coneixement.
Capacitats i destreses personals
- Desembolicar-se en contextos en els quals hi ha poca informació específica.
- Trobar les preguntes claus que cal respondre per a resoldre un problema complex.
- Dissenyar, crear, desenvolupar i emprendre projectes nous i innovadors en el seu àmbit de coneixement.
- Treballar tant en equip com de manera autònoma en un context internacional o multidisciplinari.
- Integrar coneixements, enfrontar-se a la complexitat i formular judicis amb informació limitada.
- La crítica i defensa intel·lectual de solucions.
Altres competències
- Capacitat de donar suport en activitats formatives i d’aprenentatge en l’àmbit de la Producció i Protecció Vegetal.