Carta de Serveis

Laboratoris, cambres i unitats de control oferides pel Servei de Radiacions.

Laboratori de Radioactivitat Ambiental (LRA)

El Laboratori de Radioactivitat Ambiental de la UPV té com a objectiu principal realitzar vigilància de radioactivitat en el medi ambient. Aquesta vigilància es realitza analitzant diferents tipus de matrius o mostres triades en cadascuna de les vies o camins d’exposició pels quals la radiació pot arribar a l’ésser humà. Així, es mostregen aerosols i cartutxos de iode, sòl, aigües (potables, superficials, subterrànies i de pluja), sediments, vegetació, fauna i aliments.

Anar a la Web

Laboratori de Radioisòtops Líquids (LRL)

El LRL està condicionat per al maneig d’isotopos líquids radioactius. Compta amb una extracció general que filtra l’aire de la sala abans d’eixir a l’exterior i amb dos llocs de treball condicionats, un per a treballar amb emissors de curt abast, és a dir emissors alfa i beta, i un altre, degudament emplomat per a treballar amb emissors gamma.

També compta amb una gammateca, per a emmagatzemar els emissors gamma quan no es treballa amb ells.

La dependència compta amb un comptador de peus i mans situat a l’eixida de la sala per a verificar la NO contaminació dels usuaris, i d’un comptador situat dins de la mateixa que vigila el nivell de radiació de l’interior de la sala.

Aquesta dependència també està preparada per a ser utilitzada per centres mixtos i altres entitats externes però vinculades a la UPV.

Cambra de raigs X i Gammagrafia

La cambra de Raigs X i Gammagrafia (“Búnquer”) està situada en el sotano de l’edifici d’Enginyeria Nuclear.

S’utilitza per a realitzar assajos de Radiografia i Gammagrafia.

Servei de Dosimetria Personal Externa (SDPE)

D’acord amb l’autorització del Ministeri d’Indústria de la IRA-UPV, i previ informe del CSN, la Universitat ha de tenir un control dosimètric d’aquells treballadors que siguen personal professionalment exposat. Aquesta vigilància dosimètrica ha de ser realitzada per una entitat degudament autoritzada pel Consell de Seguretat Nuclear.

El SDPE de la Universitat Politècnica de València va ser autoritzat el 21 d’Octubre de 1998 pel Consell de Seguretat Nuclear amb l’objectiu principal de realitzar aquesta dosimetria mitjançant la lectura de dosímetres personals de Termoluminiscencia (TLD). Per a això, el SDPE compta amb un equip lector, en l’actualitat un THERMO 4500, que necessita ser calibrat anualment, i un nombre suficient de dosímetres, que a part dels assignats a cada usuari, permet realitzar totes les tasques inherents al procés de mesura i càlcul: fons, control i calibratge.

A més d’aquest control, el SDPE realitza altres serveis a la Comunitat Universitària, com per exemple controlar mitjançant dosimetria d’anell, no oficial, als membres de l’IBMCP i de l’ITEAM. Així mateix, el Servei pot atendre la petició de qualsevol membre de la Universitat i fins i tot estar a la disposició de persones o situacions externes a la UPV, que requerisquen d’aquesta mena de mesura.

Periòdicament, el CSN realitza una Inspecció a fi de verificar la idoneïtat del Servei.

En l’actualitat existeixen en el Servei 53 usuaris professionalment exposats i es realitza la dosimetria d’anell a 70 persones que treballen amb radiacions però que no tenen necessitat de sol·licitar permís de supervisor o operador.

Unitat de Control de Qualitat d’Equips (UCE)

En el marc de l’autorització del funcionament de les dependències de la IRA-UPV, la Universitat està obligada a portar un control del bon funcionament dels equips emissors i detectors de radiacions ionitzants, així com de les fonts radioactives encapsulades i o encapsulades, presents en les seues dependències que formen part de la instal·lació única. Aquesta vigilància abasta les següents activitats:

  • Mesures de control de qualitat en els equips emissors de radiació, en els quals es controlen les taxes de dosis en contacte i a un metre d’aquests.
    • El control de qualitat dels equips generadors de Raigs X es duu a terme per un servei extern a la UPV, autoritzat pel CSN.  
    • El control de radiació de l’equip TROXLER es realitza per l’UCE del SRAD fent ús de personal i monitors del Servei.
    • A més, l’equip TROXLER és sotmès a una revisió completa per un servei tècnic extern, autoritzat pel CSN.
  • Calibratge i verificació dels monitors de radiació existents en les diferents dependències.
    • El calibratge es realitza en un Laboratori de calibratge autoritzat per a això pel CSN.
    • La verificació la realitza la pròpia UCE del SRAD fent ús del personal i monitors calibrats del Servei.
  • Proves d’hermeticidad sobre fonts encapsulades.

El Servei de radiacions, a través de la Dependència adscrita al Departament d’Enginyeria Química i Nuclear (DIQN), té autoritzada pel Consell de Seguretat Nuclear des de l’any 1996 la possibilitat de realitzar proves d’hermeticidad sobre fonts encapsulades, l’activitat de les quals supere els límits existents en la Guia de Seguretat núm. 5.3 del CSN. En l’actualitat es duen a terme proves d’hermeticidad de:

  • Les fonts d’Am-241/Cs-137 de l’equip TROXLER del DIT
  • Les fonts de Sr-90 de l’AQUEIXA

Altres fonts de Na-22, etc., del LRL