Funcionament
L’autorització de funcionament de la IRA-UPV, i per tant de les diferents dependències, està subjecta al compliment dels límits i condicions que figuren en les Especificacions Tècniques (ET) de la IRA-1276, amb referència CSN/IEV/MO-15/IRA-1276/15, modificades parcialment per l’Autorització Expressa CSN/AEX/DT.-4/IRA-1276/15 de 27 de juliol de 2015, que es troben en poder del SRAD i del responsable de cadascuna de les dependències. A més, ha de complir amb les especificacions tècniques de funcionament corresponents que s’estableixen en la IS-28.
Cada dependència radioactiva té un Interlocutor, que normalment és el supervisor responsable de la dependència radioactiva, qui forma part del Consell del Servei de Radiacions de la UPV juntament amb el Director del SRAD.
El Consell del Servei de Radiacions de la UPV ser reuneix amb periodicitat anual, com a mínim.
Cada dependència es caracteritza per: espai, personal, equips, fonts, monitors i mesures de control.
Pel que fa als espais, el seu ús està sotmès a límits i condicions de funcionament que s’arrepleguen en les ET de la IRA-1276. Les mesures de seguretat i la senyalització es detallen en la memòria tècnica corresponent a la sol·licitud d’alta de la dependència i la seua integració en la IRA-UPV.
En el capítol de personal professionalment exposat, aquest compta amb llicència d’activitat, bé com a supervisor o com a operador de la instal·lació, el qual disposa de dosimetria personal i és sotmès a vigilància mèdica. Depenent de la mena d’activitat concreta desenvolupada en la dependència, docent i/o investigadora, a la mateixa té accés altre personal en formació en presència de personal amb llicència i amb formació prèvia rebuda en matèria de protecció enfront de l’ús de radiacions ionitzants.
Els equips generadors de radiacions ionitzants estan perfectament censats i el seu ús limitat a les condicions incloses en les ET de la IRA-UPV. Es duu a terme control de qualitat i revisions periòdiques segons la mena d’equip.
Les fonts encapsulades i no encapsulades, origen de radiacions ionitzants, es trobes igualment perfectament censades i el seu ús limitat a les condicions incloses en les ET de la IRA-UPV. Existeix un protocol reglamentari pel que fa a l’adquisició, transport, recepció i emmagatzematge de fonts, que no excediran els límits autoritzats a la categoria de la Instal·lació IRA-UPV, o en defecte d’això, els límits d’exempció. A més, determinades fonts encapsulades són sotmeses a controls periòdics per a verificar el seu hermeticidad. D’altra banda, les fonts no encapsulades són origen potencial de residus radioactius que es gestionen sobre la base de les condicions imposades en les ET de la IRA-UPV, i que si no hi ha altre remei són retirades per ENRESA com a gestor autoritzat. Les fonts encapsulades fora d’ús són, igualment, retirades per ENRESA.
L’ús d’equips i fonts origen de radiacions ionitzants es duu a terme en la presència de monitors de radiació i/o contaminació adscrits a cada dependència radioactiva, segons el tipus concret d’equip/font origen de la radiació ionitzant. Aquests monitors han de ser calibrats i verificats amb la periodicitat imposada en les condicions incloses en les ET de la IRA-UPV. El tipus i periodicitat de calibratge i verificació no és homogeni i depèn igualment de l’equip/font origen de la radiació present en la dependència.
Cada dependència es troba sotmesa a control administratiu que, juntament amb les mesures de seguretat descrites prèviament, té com a finalitat la protecció radiològica dels professionals i altres membres exposats a les radiacions ionitzants generades en l’àmbit de la dependència. El control administratiu inclou el diari d’operació, on s’anoten les operacions i incidències en l’ús de la dependència, l’informe anual elevat a la Generalitat Valenciana i al Consell de Seguretat Nuclear i la Inspecció Anual duta a terme per la Generalitat València en el marc de les seues competències.