Participació de la UPV en la iniciativa DANA24_CTAV ARQUITECTES VOLUNTARIS

El Col·legi Territorial d’Arquitectes de València (CTAV), juntament amb el Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana (COACV), desenvolupa diverses iniciatives dirigides a donar resposta a la situació actual dels municipis de València. Un d’aquests projectes consisteix en el MAPATGE I PRESA DE DADES D’EMERGÈNCIA RESIDENCIAL i pretén identificar, sobre la base de mostreig suficient, l’afecció de la DANA als edificis. La iniciativa del mapatge es basa a una presa de dades visual a través d’un formulari de mapatge desenvolupat per tècnics experts en Emergència i Protecció mitjançant una aplicació mòbil.

La UPV participa en aquesta iniciativa mitjançant la col·laboració del grup d’investigació del Departament d’Estadística de la UPV, coordinat per Jose Miguel Carot i integrat per Aida Villalba, Carlos Serrano, Iuliia Rytck Molodykh i Elena Vázquez. La seua labor se centra en optimitzar la gestió i anàlisi de dades per a maximitzar el valor de la informació recopilada. En primer lloc, s’ha estructurat una estratègia de recol·lecció de dades que assegure que la informació es capture de manera consistent i completa des de diverses fonts, tenint en compte la complexitat del context de la situació generada per l’efecte de les inundacions i l’organització de la col·laboració de voluntaris. A més, s’ha organitzat l’emmagatzematge d’aquestes dades de manera eficient, prioritzant una arquitectura de maquinari i programari que facilite l’accés i processament de la informació de manera segura i escalable. Finalment, el disseny de l’anàlisi de dades s’ha orientat a obtenir informació clara i pràctica que recolze la presa de decisions, permetent visualitzar patrons crítics i anticipar necessitats en situacions d’emergència. A través d’aquesta planificació integral, se cerca no sols interpretar les dades recopilades, sinó també proporcionar recomanacions basades en evidència que optimitzen la gestió de recursos i la resposta en aquesta situació d’emergència i en futures situacions similars.

Per al desenvolupament d’aquesta iniciativa, s’estan utilitzant recursos de programari i maquinari del ASIC de la UPV. Addicionalment, es compta amb la donació específica de la llicència de programari ArcGIS d’ESRI España, amb la cessió dels productes de Tableau.

Noticia europapress