Auditoria externa del Sistema de Gestió Ambiental de la UPV

El passat 11 de març l’empresa AENOR va auditar el Sistema de Gestió Ambiental de la UPV, segons ISO 14001 i EMAS i va emetre un informe complet el contingut del qual se sintetitza a continuació.

  • Es destaca un any més la transparència, col·laboració i actitud proactiva de tot el personal auditat amb especial esment al personal de la Unitat de Medi Ambient, que permet el desenvolupament òptim de l’auditoria.
  • Processos de comunicació i sensibilització quant a la seua difusió per tota la comunitat universitària. Publicació i comunicació de la nova versió de la Guia d’esdeveniments sostenibles.
  • Important increment de generació d’energia elèctrica d’origen fotovoltaic que ha suposat el 2,34% del consum total energia elèctrica de la UPV en 2024, aquest percentatge va ser del 0,24% en 2023, gràcies a la instal·lació d’11 plantes.
  • Tenint en compte que és una dada estimada, es destaca la reducció en un 32,55% de l’ús d’aigua de pou per a reg de jardins al campus de Vera en 2024.
  • Es continua destacant el descens d’emissions fugitives de gasos refrigerants respecte a la quantitat total de gasos refrigerants de les instal·lacions de climatització, sent en el 2024 un 5% de fugides respecte al total de gasos disposats en les instal·lacions. (En 2023 van escapolir el 8%, en 2022 el 9% i en 2021 l’11%).
  • L’organització ha començat a calcular i verificar la petjada de carboni d’abast 3 segons GHG Protocol, sent l’any de referència el 2023.
  • El càlcul de la petjada de carboni que està realitzant el Àrea d’Acció Cultural, començat a calcular la petjada dels esdeveniments de Poliniza. També s’ha començat a mesurar l’empremta digital pel nombre de visites realitzades al catàleg disposat en la web. 
  • Es destaca:
    • La posició 178a en sostenibilitat aconseguida en el QS World University Rànquings amb la participació de 5.663 institucions de 106 països.
    • La posició 134a entre les 1.476 institucions analitzades en 2024 en el Rànquing Greenmetric. A nivell nacional, la UPV es troba en el 3r lloc del rànquing de l’àmbit de residus, que la reconeix a més com a millor politècnica d’Espanya en aquest àmbit.
  • L’organització segueix en procés de instal·lació de punts de recàrrega elèctrica per a vehicles tal com exigeix la normativa, si bé aquest procés s’ha identificat com una de les accions de l’objectiu associat a la mobilitat. Es recomana començar a mesurar la quantitat d’energia elèctrica que amb els punts de recàrrega existents s’està subministrant.
  • S’ha conclòs la realització de l’inventari de les instal·lacions frigorífiques, finalitzant-se al juliol de 2024. Es recorda a l’organització la necessitat de començar a comptabilitzar, les possibles fugides de gasos refrigerants que aquest tipus d’instal·lacions puguen generar, tant per a l’avaluació de l’aspecte ambiental com per a la seua comptabilització en el càlcul de la petjada de carboni.

En la lectura de l’informe l’auditora va indicar, explícitament, que havia evidenciat una clara millora en la UPV respecte a l’auditoria de l’any anterior, donant l’enhorabona a tota la comunitat universitària, i especialment a la Unitat de Medi Ambient, per la col·laboració, implicació i compromís amb la sostenibilitat ambiental.

L’informe complet de la UPV està a disponible en la UMA.