Contingut de la pàgina
Descripció del títol
El sector de l’edificació està en constant canvi per a adaptar-se a noves situacions d’un mercat més internacional i globalitzat, cercant nous objectius i noves propostes. Aquests canvis afecten tant els seus aspectes tecnològics, el conjunt de ciències i tècniques que s’apliquen en la construcció d’edificis, com als processos de gestió que han d’adoptar les empreses promotores, constructores i immobiliàries que intervenen en les obres d’edificació. En l’actualitat s’està edificant sota noves i més complexes propostes constructives que estan exigint un coneixement interdisciplinari avançat en aquestes matèries. És per això que s’ha manifestat clarament la demanda de la intervenció de tècnics especialistes en els projectes d’edificació que, a partir d’un coneixement sintètic i integrador de les disciplines tecnològiques i de gestió, puguen respondre adequadament a les noves exigències del sector i, al seu torn, puguen generar nou coneixement específic avançat en aquestes matèries. La gestió de l’edificació s’ha transformat de tal manera que requereix una especialització d’alt nivell en disciplines com BIM, Lligen, Industrialització, Viabilitat, Direcció Immobiliària o Gestió Empresarial.
Aquest enfocament ens ha posicionat com el millor Màster en Edificació i Construcció d’Espanya en els anys 2021, 2022 i 2023, segons rànquing El Mundo. A més, a l’ésser un Màster Oficial reconegut per l’Espai Europeu d’Educació Superior, habilita a aconseguir un doctorat en qualsevol universitat europea, amb accés directe al programa de doctorat en Arquitectura, Edificació i Urbanisme de la Universitat Politècnica de València. La formació investigadora, la capacitat de dissenyar, gestionar i intervenir en projectes de desenvolupament i innovació es mostra actualment com un component important en l’actuació professional en el camp de l’edificació. El Màster Universitari en Edificació pretén respondre a aquestes noves exigències formatives amb una proposta que integra l’especialització professional, el coneixement interdisciplinari i la formació cap a la investigació, la innovació i el desenvolupament en l’àmbit de l’edificació. Per això, en la planificació i docència dels seus continguts intervenen professionals d’entitats empresarials de gran experiència en el sector com 10t Project Management, Butech, Inhaus o Spans i col·legis professionals com el COAT.
Objectius del títol
Objectiu principal:

El Màster Universitari en Edificació té com a objectiu principal formar professionals altament qualificats en el camp de la gestió multidisciplinària de l’edificació, específicament en els àmbits de gestió BIM, planificació avançada, Lligen Construction i la seua aplicació en tots els camps, immobiliari, promotor i constructor, brindant-los els coneixements, habilitats i competències necessaris per a abordar els desafiaments i demandes del sector.
Objectius específics:

- El Màster té com a objectius específics la transferència de les competències transversals de gestió, pensament crític, resolució de problemes, lideratge i treball en equip col·laboratiu i comunicació efectiva, des dels principis de sostenibilitat i responsabilitat social.
- Aquests objectius cerquen formar professionals d’alt nivell que siguen capaços d’abordar els reptes actuals i futurs de la indústria de l’edificació, contribuint al desenvolupament sostenible, l’eficiència i la qualitat en la construcció d’edificis.
Eixides professionals
En l’àmbit de la gestió d’obres d’edificació es demanden especialistes en àrees de coneixement específiques que estan directament relacionats amb els continguts del màster.
- Especialistes en BIM Management i modeladors especialitzats BIM en instal·lacions i simulació de consum energètic.
- Caps d’obra i tècnics especialistes amb capacitat de lideratge i gestió d’equips de persones.
- Tècnics amb coneixement de les tecnologies avançades de planificació i gestió.
- Especialistes en viabilitat, direcció immobiliària i gestió empresarial.
Dirigit principalment a
El Màster Universitari en Edificació està especialment dissenyat per a professionals relacionats amb l’àmbit de l’edificació i l’arquitectura.
- Titulats en Arquitectura Tècnica, Enginyeria d’Edificació, Fonaments de l’Arquitectura, Enginyeria Civil o graus equivalents.
- El Grau en Arquitectura Tècnica com a grau habilitant per a l’exercici professional d’Arquitecte Tècnic proporciona una formació específica en l’àmbit de la direcció, gestió i construcció d’obres d’edificació.
- Titulats en diverses enginyeries la trajectòria professional de les quals o interessos de formació en investigació es relacionen amb l’edificació.
Estructura del màster
Crèdits: 90 ECTS
Obligatòries: 60 ects | Optatives: 18 ects | Practiques externes: 0 ects | Treball final de màster (TFM): 12 ects
Mòdul 1. Mòdul Formatiu Bàsic : 60 ects obligatoris
Matèria: Projectes d’Edificació. Estructura, anàlisi, gestió general del projecte
Crèdits mínims: 3 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Gestió BIM
Crèdits mínims: 3 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Optimització, simulació i tractament de dades en edificació
Crèdits mínims: 4 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Gestió empresarial en edificació
Crèdits mínims: 6 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Gestió d’empresa promotora – immobiliària
Crèdits mínims: 20 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Gestió d’empresa constructora
Crèdits mínims: 24 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 2. Mòdul Praktikum : 18 ects obligatoris
Matèria: Praktikum
Crèdits mínims: 18 | Caràcter: Optatiu
Nota: En aquesta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 18 ECTS en pràctiques externes de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 18 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).
Mòdul 3. Mòdul Treball de Fi de Màster : 12 ects treballe fi titulació
Matèria: Treballe fi de màster
Crèdits mínims: 12 | Caràcter: Treballe Fi Titulació
Pràctiques en empresa
En el mòdul 2 del pla d’estudis, matèria Praktikum, es realitzen fins a un màxim de 18 ECTS en pràctiques externes de caràcter curricular obligatori.
Tenint en compte la Normativa per al reconeixement i transferència de crèdits en títols oficials de grau i màster de la UPV, en el seu article 5, es reconeixerà un màxim de 18 ECTS de la matèria de Pràctiques acadèmiques externes per experiència laboral, previ estudi i aprovació de la CAT, sempre que s’acredite de manera fefaent i suficient que aqueixa experiència professional i laboral està estretament relacionada amb els coneixements, competències i habilitats pròpies del títol universitari oficial. El tipus d’experiència professional que podrà donar lloc a un reconeixement de crèdits és el lligat als perfils professionals d’egressats de títols dels àmbits de coneixement d’Arquitectura, Construcció, Edificació i Urbanisme i Enginyeria Civil.
Investigació i accés a doctorat
El professorat del Màster en Edificació té una dilatada trajectòria investigadora pel que gràcies a l’enfocament multidisciplinari del Màster on s’integren coneixements i eines d’avantguarda, l’estudiantat tindrà l’oportunitat d’incorporar-se a programes de doctorat afins.
Instal·lacions i laboratoris
Els espais en els quals es desenvoluparà la docència del màster seran les aules de l’edifici 1C de l’ETSIE on existeixen 3 aules dedicades a docència en planta primera, tres Laboratoris docents en Planta Baixa, un d’ells dotat amb ordinadors i espais per a reunions, seminaris i defensa de Treballs acadèmics.
En l’edifici 1B de l’ETSIE es troben les aules de dibuix i els laboratoris en els quals es realitzarien algunes de les pràctiques del Màster (Laboratoris Construcció, Laboratoris de Materials, Laboratoris d’Instal·lacions, Laboratori d’Electroquímica, Laboratori de Matemàtiques i Laboratori de Física).
L’escola compta, a més, entre altres espais, amb:
- 2 aules informàtica lliures i 5 laboratoris d’informàtica per a docència.
- Saló de graus.
- Aula Magna.
- Biblioteca.
Treball Fi de Màster
El Treball Fi de Màster del Màster Universitari en Edificació és un mòdul i una matèria que s’imparteix durant el tercer semestre i que té una assignació docent de 12 crèdits ECTS.
El marc general que regula les condicions per les quals es regirà, serà el que estableix la Normativa de Treballs de Fi de Grau i Fi de Màster de la Universitat Politècnica de València aprovada pel Consell de Govern el 21/07/2022.
El mòdul que inclou el TFM, treball de recerca o d’especialització professional, (12 ECTS) permetrà a l’estudiantat integrar els coneixements, i consolidar les habilitats i competències adquirides.
Empreses col·laboradores i més
Existeix un contacte estret per part de la direcció del màster amb altres entitats i empreses amb les quals es realitzen col·laboracions i es rep informació de les necessitats del sector. Sovint es realitzen conferències i activitats extracurriculars perquè l’estudiantat i el professorat puga ampliar els seus coneixements i horitzons.
Actualment existeixen diverses càtedres actives en l’ETSIE (Càtedra Arquitectura Tècnica, Càtedra Observatori de l’Habitatge, Càtedra Bertolín i Càtedra Itercon) que promouen la generació de coneixement i la investigació, que són una altra oportunitat per als estudiants del màster en possibilitar el desenvolupament d’activitats que fomenten la transversalitat interdisciplinària.
A més, hi ha programes de col·laboració amb fundacions d’interès públic sotmeses al dret privat com l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE), amb entitats i centres de reconegut prestigi del sector de la construcció (Fundació Laboral de la Construcció) i CEVISAMA (Fira València) a través del Salon Tecnològic de la Construcció EXCO, que cada any organitza l’ETSIE.
També se celebra anualment el Congrés AIRE (International Academic Real Estate Congress), que reuneix les personalitats i institucions més representatives del sector immobiliari.