El projecte CaboRorcual, desenvolupat per investigadors del Campus de Gandia de la UPV, analitzarà la presència, l’origen i les amenaces del rorcual comú al cap de la Nau i el canal d’Eivissa. Segueix el dia a dia del projecte en Instagram.
El rorqual comú (Balaenoptera physalus), segon animal més gran del planeta després de la balena blava, es pot albirar a l’estiu en les aigües de la mar Mediterrània, enfront de les coses de Dénia i Xàbia entre el cap de la Nau i el canal d’Eivissa. Per a estudiar el seu comportament, investigadors experts en ecologia, oceanografia costanera o acústica del Campus de Gandia de la UPV i dels instituts IGIC i iTEAM han sumat forces amb la finalitat d’analitzar la seua presència i moviments en l’entorn. Alumnes del màster MEMIC de la UPV també participaran en diferents fases al llarg del projecte.
Mitjançant l’ús de tècniques d’acústica passiva, seguiment satel·litari, mostrejos visuals i fotoidentificació, aquest estudi té com a finalitat analitzar la presència i l’origen de les poblacions del rorqual comú; l’ús de l’hàbitat; els riscos associats a activitats humanes (el trànsit marítim o el soroll submarí) i avaluar la idoneïtat de la zona per a la proposta d’una nova àrea marina protegida.
Al llarg del programa, es desenvoluparan campanyes de mostreig mitjançant transsecte de detecció visual i foto d’identificació per a comprovar la presència del rorqual comú, del dofí mular i d’altres mamífers marins. Finalment, s’avaluarà la idoneïtat de la zona per a proposar-la com una nova àrea marina protegida o la modificació dels límits del corredor de migració de cetacis al Mediterrani.
Per a aconseguir els objectius específics que es plantegen, es realitzaran campanyes de monitoratge acústic passiu amb fondejos de diversos detectors acústics. També es durà a terme un projecte pilot per a marcar als animals amb emissors satel·litaris, que permetrà el seguiment de la seua trajectòria. Igualment, s’analitzaran els riscos que implica en els seus recorreguts el trànsit marítim existent.
El projecte compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, els ajuntaments de Dénia i Xàbia, la Fundació Baleària, l’associació Eucrante, l’Institut Espanyol d’Oceanografia i la Fundació Oceanogràfic, que s’encarregarà de la presa de mostres biològiques i el marcat satel·litari dels animals, i la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Democràtic.