Contingut de la pàgina
Descripció del títol
El Màster Universitari en Enologia de la Universitat Politècnica de València va dirigit a la formació de professionals de la producció i l’elaboració del vi, de tècnics i directius d’empreses del sector i a futurs investigadors i especialistes en tecnologia i innovació vitivinícola.
El màster té dues orientacions. En primer lloc, una orientació professional, que dona continuïtat als estudis de grau relacionats amb l’àmbit alimentari, per a formar tècnics especialistes en les activitats productives característiques de la vitivinicultura. I, en segon lloc, una orientació acadèmica, que permet accedir als estudis de doctorat, per a formar-se en les capacitats de l’activitat investigadora en l’àmbit de la viticultura, l’enologia i l’economia del vi.
Objectius del títol

Formar professionals per al sector vitivinícola, donant resposta a la demanda social de tècnics altament qualificats que siguen capaços de dirigir i gestionar empreses i organitzacions del sector vitivinícola, de gran rellevància en l’economia nacional i internacional de molts països.

Formar investigadors i acadèmics en les ciències de la viticultura, l’enologia i l’economia del vi, que en les últimes dècades han experimentat un gran avanç, convertint el coneixement en un recurs estratègic per al desenvolupament i la sostenibilitat del sector.
Eixides professionals
Un Màster en Enologia ofereix diverses eixides professionals en el sector vitivinícola i afins.
- Director/a de Celler: Encarregat de supervisar tot el procés productiu i la gestió empresarial.
- Tècnic/a de Vinya: Responsable del maneig agronòmic i de la qualitat del raïm.
- Investigador/a en Enologia: Desenvolupament de nous processos de vinificació, llevats i productes en centres d’investigació i universitats.
- Especialista en I+D: Innovació de productes en empreses vitivinícoles o laboratoris.
- Analista de Laboratori: Realització d’anàlisis químiques i microbiològiques del vi.
- Auditor/a i Consultor/a de Qualitat: Control d’estàndards de producció i certificació de vins.
- Export Manager: Gestió de vendes i expansió en mercats internacionals.
- Responsable de Màrqueting i Comunicació: Disseny d’estratègies de màrqueting per a marques de vi.
- Brand Manager: Gestió de la imatge i posicionament de marques vitivinícoles.
- Professor/a o Formador/a: Docència en centres educatius, universitats o escoles especialitzades.
- Divulgador/a i Escriptor/a de Vins: Creació de contingut per a publicacions, guies i mitjans de comunicació.
- Sommelier o Tastador/a Professional: Assessoria en restaurants, hotels i botigues especialitzades.
- Guia d’Enoturismo: Organització de visites i experiències en cellers.
- Director/a d’Esdeveniments Enològics: Organització de fires, tastos i esdeveniments relacionats amb el vi.
- Consultor/a Vitivinícola: Assessoria tècnica per a cellers i productors.
- Gestor/a de Projectes Vitivinícoles: Desenvolupament de nous projectes en el sector.
Dirigit principalment a
El Màster en Enologia va dirigit a la formació de persones que vulguen aprofundir en el coneixement de tots aquells aspectes relacionats amb el món del vi.
- Llicenciats o graduats en Enginyeria Agrònoma
- Llicenciats o graduats en Enginyeria Agroalimentària
- Llicenciats o graduats en Enologia
- Llicenciats o graduats en Tecnologia dels Aliments
- Llicenciats o graduats en Farmàcia
- Llicenciats o graduats en Nutrició
- Llicenciats o graduats en Ciències Biològiques
- Llicenciats o graduats en Biotecnologia
- Llicenciats o graduats en Ciències Químiques
- Llicenciats o graduats en Enginyeria Química i Bioquímica
- Llicenciats o graduats en Ciències Ambientals
Estructura del màster
Crèdits: 60 ECTS
Obligatòries: 51 ects | Optatives: 3 ects | Practiques externes: 0 ects | Treball final de màster (TFM): 6 ects
Mòdul 1. Viticultura : 11 ects obligatoris
Matèria: Viticultura
Crèdits mínims: 11 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 2. Enologia i Enotecnia : 35,5 ects obligatoris
Matèria: Enotecnia
Crèdits mínims: 25,5 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Microbiologia i bioquímica enològica
Crèdits mínims: 5 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Química Enològica
Crèdits mínims: 5 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 3. Economia del sector vitivinícola : 7,5 ects obligatoris
Matèria: Màrqueting vitivinícola
Crèdits mínims: 3 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Política i gestió de l’empresa vitivinícola
Crèdits mínims: 4,5 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 4. Treballe Fi de Màster : 6 ects treballe fi titulació
Matèria: Treballe Fi de Màster
Crèdits mínims: 6 | Caràcter: Treballe Fi Titulació
Pràctiques en empresa
Les Pràctiques Externes seran extracurriculars (remunerades) i es corresponen amb l’estada de l’alumne durant un període determinat en un celler comercial per a tenir una visió pràctica i real dels coneixements adquirits en les classes teòriques.
Investigació i accés a doctorat
La investigació en aquest àmbit s’enfoca en el desenvolupament de tecnologies i pràctiques que milloren la producció vitivinícola i la qualitat del vi. Alguns camps d’investigació rellevants són:
- Viticultura i gestió de la vinya
- Microbiologia enològica
- Tecnologia enològica
- Química enològica
- Anàlisi sensorial
- Sostenibilitat i economia vitivinícola
- Enoturismo i màrqueting vitivinícola
Anàlisi del comportament del consumidor i estratègies de màrqueting en mercats nacionals i internacionals.
Intercanvi acadèmic / convenis amb altres universitats
El Màster en Enologia, manté convenis de mobilitat amb altres Univesidades i Cellers de reconegut prestigi
- UNIVERSITÄT FÜR BODENKULTUR WIEN
- UNIVERSITEIT GENT
- KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN
- HAUTE ECOLE CHARLEMAGNE
- BERNER FACHHOCHSCHULE
- MENDELOVA ZEMEDELSKA A LESNICKA UNIVERZITA V BRNE
- CESKA ZEMEDELSKA UNIVERZITA V PRAZE
- RHEINISCHE FRIEDRICH‐WILHELMS‐UNIVERSITÄT BONN
- ALBERT‐LUDWIGS‐UNIVERSITÄT FREIBURG IM BREISGAU
- JUSTUS‐LIEBIG‐UNIVERSITÄT GIESSEN
- GEORG‐AUGUST‐UNIVERSITÄT GÖTTINGEN
- HOCHSCHULE ANHALT
- TECHNISCHE UNIVERSITÄT MÜNCHEN
- UNIVERSITÄT ROSTOCK
- EESTI MAAÜLIKOOL
- ECOLE NATIONALE SUPERIEURE DONES SCIENCES AGRONOMIQUES DE BORDEAUX AQUIT
- UNIVERSITE D`AUVERGNE ‐ CLERMONT‐FERRAND I
- UNIVERSITE DE BOURGOGNE ‐ DIJON
- AGROSUP DIJON
- UNIVERSITE DE LORRAINE
- AGRO PARIS TECH ‐ INSTITUT DONES SCIENCES ET INDUSTRIES DU VIVANT ET DE L’ENVIRONNEMENT
- INSTITUT AGRO MONTPELLER (campus Montpeller)
- AGROCAMPUS OUEST
- SZENT ISTVÁN EGYETEM
- NYUGAT‐MAGYARORSZAGI EGYETEM
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI VAIG DONAR BARI
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI VAIG DONAR CATÀNIA
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI FIRENZE
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI FOGGIA
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI VAIG DONAR MILÀ
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI NAPOLI FEDERICO II
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI PADOVA
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI VAIG DONAR PALERM
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI VAIG DONAR PERUSA
- UNIVERSITÀ VAIG DONAR PISA
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI MEDITERRANEA DI REGGIO CALÀBRIA
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI VAIG DONAR ROMA `LA SAPIENZA`
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI VAIG DONAR SALERN
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI VAIG DONAR SÀSSER
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI VAIG DONAR SIENA
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI TERAMO
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI TORINO
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI UDINE
- UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DELLA TUSCIA
- VYTAUTO DIDŽIOJO UNIVERSITETAS
- LATVIJAS LAUKSAIMNIECÎBAS UNIVERSITÂTE
- NORGES MILJØ‐ OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET
- WAGENINGEN UNIVERSITEIT
- UNIVERSIDADE DOS AÇORES
- INSTITUT POLITÈCNIC DE BEJA
- UNIVERSIDADE DO MINHO
- INSTITUT POLITÈCNIC DE BRAGANÇA
- INSTITUT POLITÈCNIC DE COÏMBRA
- UNIVERSIDADE D’EVORA
- UNIVERSIDADE DE LISBOA
- UNIVERSIDADE DE TRÁS‐US‐MONTES E ALT DOURO
- UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOLLATAJA W KRAKOWIE
- UNIWERSYTET PRZYRODNICZY W LUBLINIE
- UNIWERSYTET PRZYRODNICZY W POZNANIU
- UNIWERSYTET RZESZOWSKI
- SZKOLA GLOWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
- UNIWERSYTET PRZYRODNICZY WE WROCLAWIU ‐ AKADEMIA ROLNICZA WE WROCLAWIU
- UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA BUCURESTI
- UNIVERSITATEA NATIONALA DE STIINTA SI TEHNOLOGIE POLITEHNICA BUCURESTI, CENTRUL UNIVERSITAR PITESTI
- UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA DIN CLUJ‐NAPOCA
- UNIVERSITATEA “STEFAN CEL MARE” DIN SUCEAVA
- UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI DIN TIMÍSOARA
- SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET
- HELSINGIN YLIOPISTO (Faculty of Agriculture and Forestry)
- OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU
- UNIVERZA V LJUBLJANI
- UNIVERZA V MARIBORU
- SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE
- SLOVENSKÁ POLNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE
- TECHNICKA UNIVERZITA VO ZVOLENE
- ANKARA UNIVERSITY
- DOMAINE ARMAND ROUSSEAU
- S.E. CHATEAU PETIT-VILLAGE
- GFA GEORGES VIGOUROUX
- CHATEAU PEYRABON SARL
- SCEA VIEUX CHATEAU SAINT ANDRE
- VIGNOBLES JADE
- FATTORIA DI CALCINAIA
Instal·lacions i laboratoris
El màster compta amb una sèrie d’instal·lacions i laboratoris especialitzats que faciliten l’aprenentatge pràctic.
- Celler elaboració de vins (edifici 3P).
- Sala de sondatges (edifici 3P).
- Laboratori d’Indústries (edifici 3P).
- Laboratori de microbiologia (edifici 3H).
- Laboratori de Bioquímica i Biologia molecular (edifici 3I).
- Laboratori de química (edifici 3P).
- Laboratori 1.7 (edifici 5M).
- Laboratori de cultius llenyosos (edifici 3P).
- Laboratori de viticultura (edifici 3P).
Treballe Fi de Màster
El Treball Fi de Màster (TFM) consistirà en la realització per part de l’alumne d’un treball de recerca i desenvolupament. Aquest treball podrà realitzar-se en els laboratoris d’investigació de la Universitat Politècnica de València o bé en institucions externes com a Cellers o centres d’investigació nacionals o internacionals.
El Treball Fi de Màster (TFM) és un estudi que realitza l’alumne amb la supervisió d’un tutor/a. En aquesta etapa l’alumne integra i aplica tots els coneixements i competències adquirits en les diferents assignatures cursades.
Empreses colaboradoradoras i més
Els nostres alumnes treballen en
No s’han trobat enllaços.
- Antonio Arráez S.L
- Celler Mustiguillo
- Celler Tomás Postigo
- Celler Vegamar
- Cellers Énguera SA
- Cellers Pinea del Duero S.L.
- Cellers Arrel i Formatges Erm de Guzman S.L.O.
- Caves Marevia S.L.O.
- Cherubino Valsangiacomo S A
- Barraques Carrascal GR SL
- Codorniu, S.A.
- Domini de la Vega, SL
- Finca Sandoval S.A.
- Galician Drinks
- Hoyada dels llops
- La Baronia de Torís Coop V
- Ull d’Aigua
- Selecció de Torres S.L.O
- Terras Do Cigarron, S.L.
- Tresge Wine Consulting SL
- Vicente Gandia Plá S.A.
- Vinyes d’Almeria SLU