Títol oficial

120 crèdits

MUIGG

Espanyol

Valencià

No

Presencial

UPV Campus de Vera (València)

En detall

Contingut de la pàgina


Descripció del títol

El Màster Universitari en Enginyeria Geomàtica i Geoinformación capacita en tecnologies d’informació geogràfica aplicades a l’estudi i gestió del territori i del mitjà en les diferents escales que presenta. Aporta coneixements teòrics, i posseeix un marcat caràcter pràctic en el maneig d’equips i la resolució de problemes.

S’estudien l’últimes tecnologies aplicades a l’àmbit de la Geomàtica i Geoinformación, disciplines dedicades a l’adquisició, emmagatzematge, processament, explotació i distribució de la informació geogràfica o susceptible de ser georreferenciada. Es treballen tècniques com a adquisició de dades espacials (UAV, LiDAR, làser escàner, georradar, GNSS, sistemes inercials, fotomodelado, etc.), teledetecció, sistemes d’informació geogràfica, geodèsia, cartografia, posicionament i navegació global per satèl·lit, programació de dispositius mòbils, desenvolupament de geoportales Web, geoestadística o modelització 3D entre altres.

Aquest màster universitari és la prolongació lògica dels estudis de Grau en Enginyeria en Geomàtica i Topografia. En el cas d’accedir amb un grau diferent, aquest màster permet obrir un ampli ventall d’aplicacions possibles en la disciplina d’entrada, en treballar en competències i habilitats clau per a la gestió de la Geoinformación.

Objectius del títol

El màster proporciona als nostres egressats una formació completa en sensors, terrestres, aereos i de satelite per a la captura de la informació. Asi com la integracion, representació cartogràfica i anàlisi. Aquests estudis estan orientats a la formació de professionals i investigadors per a analitzar sistemàticament els problemes relacionats amb la gestió territorial, l’adquisició i l’anàlisi d’informació espacial i la seua integració en sistemes d’informació.

També s’estudien els fonaments i el desenvolupament pràctic de sistemes de referenciació de sensors i plataformes mòbils mitjançant l’ús de tècniques de posicionament satel·litari i navegació. L’aprenentatge teoricopràctic s’integra amb la formació en investigació aplicada en el camp de la geomàtica i geoinformación, promovent el contacte amb empreses i institucions nacionals i internacionals.

Entre els objectius formatius està el de capacitar a professionals especialitzats en la captura (sistemes terrestres, aeris i espacials), gestió (accés a dades obertes, automatització de processos, georreferenciación de sensors i plataformes mòbils) i anàlisis de la informació geoespacial (entorns SIG i web, gestió territorial, patrimonial i ambiental, posicionament satel·litari).

Entre els objectius específics estan els d’ampliar els estudis en tècniques d’adquisició de dades espacials (UAV, LiDAR o làser escàner, georradar, GNSS, sistemes inercials, fotogrametria d’objecte pròxim), el desenvolupament d’aplicacions SIG, desenvolupament web de geoportales i integració en dispositius mòbils, la gestió de bases de dades espacials, l’anàlisi i la modelització mediambiental i territorial mitjançant teledetecció i LiDAR, tecnologies de posicionament i navegació global per satèl·lit (GNSS, com a GPS o Galileu), prospecció i documentació del patrimoni arquitectònic, així com la representació i visualització cartogràfica en entorns 3D, aplicacions geomàtiques per al Geomarketing, Big Data i Mineria de Dades Geoespaciales, Geoestadística, Gestors de Continguts Geoespaciales i Smart Cities, etc.

Eixides professionals

Algunes de les opcions més destacades són:

  • Empreses de serveis digitals: integració de sistemes, edició de programari, transformació i economia digital en l’àmbit de geotecnologías.
  • Empreses del sector TIC: gestió de continguts geoespaciales (IDE, SIG, Big Data).
  • Consultories: captura massiva de dades i processament, modelització espacial de processos biològics o ambientals (riscos, afeccions, regeneració de danys).
  • Treballs relacionats amb l’elaboració d’informes tècnics sobre gestió de la propietat immobiliària, registre de la propietat, valoracions cadastrals i exercir com a perits davant els tribunals de justícia.
  • Administració pública: departaments tècnics, instituts cartogràfics autonòmics o nacionals, ministeris, Direcció General de Cadastre, etc.
  • Empreses dedicades al desenvolupament de serveis de mapes i cartografia digital, navegació per satèl·lit, sistemes intel·ligents de transport i gestió de flotes mitjançant GNSS.
  • Empreses dedicades al sector de construcció i/o control d’infraestructures, instal·lacions i producció industrial.
  • Entitats públiques relacionades amb la gestió territorial, el desenvolupament local i turístic, la gestió forestal, els grans projectes d’usos de sòl i la seua actualització mitjançant teledetecció.
  • Empreses dedicades a la geomàtica, en totes les seues tècniques: cartografia, fotogrametria, teledetecció, SIG, geodèsia, topografia i documentació del patrimoni arquitectònic o cultural.

Dirigit principalment a

El màster està dirigit a graduats en Enginyeria en Geomàtica i Topografia, considerat com a grau de referència, però es pot accedir des d’altres títols de la branca d’Enginyeria i Ciències de la Terra.

  • Grau en Ciències Ambientals
  • Grau en Enginyeria Forestal i del Medi natural
  • Grau en Arquitectura Tècnica
  • Grau en Enginyeria Civil
  • Grau en Enginyeria d’Obres Públiques
  • Graduats en la branca de les Tics (Grau en Enginyeria Informàtica, Grau en Ciències de Dades, Grau en Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació)
  • Tots aquells titulats amb interès en la captura massiva de dades geolocalizados, la seua anàlisi, tractament, integració i les seues aplicacions possibles

Estructura del màster

Obligatòries: 72 ects | Optatives: 30 ects | Practiques externes: 0 ects | Treball final de màster (TFM): 18 ects

Mòdul 1. Formació transversal : 12 ects obligatoris

Matèria: Programació aplicada
Crèdits mínims: 6 | Caràcter: Obligatori

Matèria: Geoestadística i anàlisi multivariant
Crèdits mínims: 6 | Caràcter: Obligatori

Mòdul 2. Formació complementària : 30 ects optatius

Matèria: Aplicacions Geomàtiques
Crèdits mínims: 18 | Caràcter: Optatiu

Matèria: Geomàtica per a enginyeria
Crèdits mínims: 18 | Caràcter: Optatiu

Matèria: Formació complementària
Crèdits mínims: 12 | Caràcter: Optatiu

Nota: En aquesta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 6 ECTS en pràctiques externes de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 6 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).

Mòdul 3. Tecnologia específica : 60 ects obligatoris

Matèria: Posicionament i Navegació
Crèdits mínims: 18 | Caràcter: Obligatori

Matèria: Aplicacions Ambientals, Arquitectòniques i Territorials
Crèdits mínims: 24 | Caràcter: Obligatori

Matèria: Tecnologies de la Informació geogràfica
Crèdits mínims: 18 | Caràcter: Obligatori

Mòdul 4. Treballe Fi de Màster : 18 ects treballe fi titulació

Matèria: Treballe Fi de Màster
Crèdits mínims: 18 | Caràcter: Treballe Fi Titulació

Pràctiques en empresa

Els estudiants podran realitzar, durant el seu període de formació, Pràctiques Externes en Empresa, per a contribuir a la seua formació integral, al desenvolupament de les seues competències tècniques, metodològiques, personals i participatives en obtenir una primera experiència laboral pràctica, que afavoreix els valors d’innovació, creativitat i emprenedoria, facilitant-los la inserció en el mercat de treball, i que formen part del Pla d’Estudis.

Curriculars

Estan contemplades en el Pla d’Estudis. Es realitzen amb caràcter optatiu i té un màxim de 6 ECTS.

Extracurriculars

Són aquelles que els estudiants podran realitzar amb caràcter voluntari durant el seu període de formació i que, fins i tot tenint els mateixos fins que les pràctiques curriculars, no formen part del Pla d’Estudis.

Investigació i accés a doctorat

Consulta més informació sobre « Investigació i accés al Doctorat»

Intercanvi acadèmic / convenis amb altres universitats

El Màster contempla la possibilitat de realitzar intercanvis acadèmics amb altres universitats europees amb una duració d’un semestre o curs complet. Consulta tota la informació en la oficina de relacions internacionals de l’ETSIGCT.

  • França (“Topography-Geomatics”, École Spéciale dones Travaux Publics, París)
  • Alemanya (“Màster of Science in Geomatics”, University of Applied Sciences, Karlsruhe)
  • Polònia (“Màster’s degree in Geodesy and Cartography”, Warsaw University of Technology, Faculty of Geodesy and Cartography (WUT-FGC), Varsòvia)

Instal·lacions i laboratoris

El Departament d’Enginyeria Cartogràfica, Geodèsia i Fotogrametria imparteix la docència de la majoria de les assignatures específiques de la titulació. Disposa de laboratoris especialitzats en l’edifici 7I, amb instrumental i programari actualitzat i en número suficient per a atendre les necessitats del títol, dels quals s’encarreguen diversos tècnics.

El laboratori d’instruments està situat en la planta baixa de l’edifici, per a facilitar l’accés a l’instrumental durant la realització de pràctiques i el laboratori de Fotogrametria Digital disposa d’instrumental i programari específic per a visió estereoscòpica i modelització 3D.

  • Els laboratoris CGF-1 i CGF-2 s’utilitzen indistintament per a assignatures de l’àmbit de la cartografia, la teledetecció i els sistemes d’informació geogràfica i compten amb ordinadors per a això.
  • El laboratori CGF3 disposa de portàtils.
  • La Cartoteca és un laboratori orientat fonamentalment a tasques de fotointerpretació.
  • El laboratori de prospeccions està equipat amb instrumental per a prospeccions geofísiques (Georradar, Magnetòmetre, Resistivímetro, etc.).
  • El laboratori de Geodèsia i Geofísica disposa d’ordinadors amb programari per a aquestes matèries.

Treball Fi de Màster

El Treball de Fi de Màster (TFM) consisteix en la realització, presentació i defensa d’un treball individual relacionat amb la formació rebuda en el Màster i el caràcter del qual pot ser professional i/o investigador i ha de sintetitzar i integrar coneixements adquirits durant els estudis. Consulta tota la normativa respecte al Treball de Fi de Màster.

Aula d’Informàtica PIRINEUS: Aula d’accés lliure per als alumnes dotada de 30 ordinadors, Traçador A0 color, 4 taules amb alimentació elèctrica per a connexió de portàtils.

+ Info