El Centre d'Investigació en Gestió d'Empreses (CEGEA) de la Universitat Politècnica de València ha celebrat el seu 25 aniversari. Va ser al desembre de 1999 quan el CEGEA va adquirir l'estatus d'estructura pròpia d'investigació de la UPV, encara que ja desenvolupava activitats des de 1979.
Durant la seua extensa trajectòria, CEGEA s'ha consolidat com a centre de referència per a l'estudi i la formació en l'àmbit del cooperativisme agroalimentari, dos sectors amb important transcendència econòmica i social, tal com explica el director de CEGEA, Juan Juliá:
“L'economia social té un gran pes a Espanya i a la Comunitat Valenciana. Consum i Anecoop, dues cooperatives, es troben entre les cinc majors empreses de la Comunitat Valenciana. Espanya és la 4a economia agroalimentària de la Unió Europea, i la 7a potència mundial exportadora del sector”.
En els últims anys, CEGEA ha aprofundit en un altre àmbit d'estudi: la informació corporativa, crucial per a la millora de la sostenibilitat ambiental i econòmica de les organitzacions i per al desenvolupament de solucions innovadores.
Per a celebrar-ne els 25 anys, CEGEA ha impulsat dos grans esdeveniments internacionals: un Workshop Internacional sobre Informació Corporativa: Sostenibilitat i Interès Públic, amb la participació d'entitats i universitats de reconegut prestigi i el Congrés Internacional d'Economia i Dret de l'Empresa Agroalimentària i Cooperativa, centrat en els desafiaments i oportunitats del sector agroalimentari i cooperatiu.
La commemoració del 25 aniversari ha conclòs amb una trobada presidida pel rector de la Universitat Politècnica de València, en el qual s'ha retut homenatge a dues personalitats destacades: Mª Dolores de Miguel, primera directora d'Escola Universitària Agrònoma a Espanya, i Leandro Cañibano, president de l'Associació Espanyola de Comptabilitat i Administració d'Empreses.
Cal destacar que 2025 ha sigut declarat per l'ONU l'Any internacional de les Cooperatives, amb el lema “Les cooperatives construeixen un món millor”. En aquest sentit, destaca Juliá, aquests esdeveniments han significat l'arrancada de les activitats organitzades a la UPV en el marc d'aquest any Internacional.
Segons Juan Juliá, el sector agroalimentari s'enfronta a desafiaments a la resolució dels quals el CEGEA pot contribuir. “Fa falta millorar la competitivitat, i que el creixement siga compatible amb la sostenibilitat ambiental i econòmica”. Per a això, assenyala, la incorporació i millora de sistemes d'informació corporativa serà decisiva.
El director del CEGEA destaca que el necessari augment de la competitivitat passarà per l'increment de la grandària de les empreses i per una simplificació reguladora a la Unió Europea: “L'excés regulador ha conduït a una competència deslleial o dúmping mediambiental des de països amb menys restriccions. No obstant això, no es pot renunciar a la sostenibilitat ambiental i la solució no és fàcil”.
El relleu generacional és l'últim dels reptes que destaca el director de CEGEA. En aquest sentit, la formació especialitzada en aquests àmbits que ofereixen tant CEGEA com la UPV poden contribuir a pal·liar el dèficit de personal qualificat
Notícies destacades