José Capmany, catedràtic de la Universitat Politècnica de València i investigador de l’Institut de Telecomunicació i Aplicacions Multimèdia (ITEAM), ha sigut elegit nou acadèmic numerari de la Reial Acadèmia d’Enginyeria d’Espanya (RAI). Amb aquest nomenament, la RAI reconeix la seua trajectòria i contribució en el camp de la fotònica integrada i les comunicacions òptiques.
Capmany lidera el Photonics Research Labs (PRL) de l’Institut iTEAM de la Universitat Politècnica de València. Doctor enginyer de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i doctor en Ciències Físiques, és un dels referents internacionals en el seu àmbit.
“L’elecció com a acadèmic numerari per part de la Reial Acadèmia d’Enginyeria suposa un gran honor personal i professional. Posa en valor, a més, tots els nostres anys de recerca i el lideratge internacional que hem aconseguit en el nostre sector gràcies al treball infatigable dels meus col·laboradors del PRL. Sense ells i elles, no hauria sigut possible mantenir aquest nivell d’excel·lència”, destaca José Capmany.
Premi Nacional d’Investigació l’any 2021 i premi Jaume I el 2012, Capmany ha dedicat bona part de la seua trajectòria professional a la recerca en el camp de les telecomunicacions. És un dels pioners a nivell mundial en el desenvolupament de la fotònica de microones –una tecnologia que avui és fonamental per a la implementació de xarxes de comunicacions mòbils–, així com en el camp de la fotònica integrada programable i la computació fotònica.
“Com a acadèmic numerari, aspire a poder aportar el meu esforç i dedicació a l’enfortiment i la internacionalització de l’enginyeria a Espanya, i també a contribuir a estendre’n el coneixement i l’apreciació per part de tota la societat, sense oblidar la captació de talent jove per a aquesta àrea professional que és clau per al benestar comú”, afig Capmany.
El catedràtic de la UPV assegura, a més, que continuarà treballant per mantenir el lideratge mundial en les línies de recerca de fotònica programable i computació òptica. En aquest sentit, destaca el treball que porta a terme en l’actualitat, juntament amb un altre investigador de l’iTEAM, Pascual Muñoz, per al desenvolupament de la Càtedra PERTE-CHIP sobre fotònica integrada i de la línia pilot PIXEurope, concedida fa poc per la CHIPS-JU i de la qual forma part la UPV.
Entre els seus nombrosos reconeixements, a més del premi Rei Jaume I en Noves Tecnologies de l’any 2012 i el Premi Nacional d’Investigació Leonardo Torres Quevedo en l’àrea d’Enginyeries del 2020, Capmany va rebre l’IEEE Photonics Society Engineering Achievement Award el 2021 i el Premi Física, Innovació i Tecnologia de la Reial Societat Espanyola de Física i el BBVA el 2022.
Amb més de 650 publicacions científiques, 2 advanced grants del Consell Europeu d’Investigació (ERC) i la direcció d’unes 25 tesis doctorals i més de 100 projectes d’investigació, José Capmany ha desenvolupat una intensa activitat de transferència de tecnologia a través de la fundació de les empreses derivades VLC Photonics (adquirida per Hitachi l’any 2020) i iPronics (en la qual han invertit fa poc Triatomic, Fine Structure Ventures, Bosch Ventures, Amadeus Capital i Criteria Venture Tech).
Notícies destacades