Mar Miñana Orts es va assabentar de la iniciativa Campus Rural, quasi per casualitat, llegint el butlletí “UPV al dia”, que rep setmanalment en el seu correu electrònic. Normalment no té temps de llegir els correus que arriben a la seua bústia però, aquest dia, “el vaig llegir de dalt a baix i, just ací, estava la informació sobre el nombre de places per a participar en el programa Campus Rural. Em va cridar l'atenció que eren beques per a pobles de menys de 5.000 habitants”.
Llavors cursava tercer curs del Grau en Disseny i Tecnologies Creatives a la Universitat Politècnica de València, per la qual cosa ja començava a donar voltes al Treball Final de Grau. “Tenia clar que volia realitzar un projecte de disseny gràfic i comunicació per a visibilitzar el meu poble, Salem, per la qual cosa quan vaig llegir les bases i els requisits del Campus Rural vaig sentir que era l'oportunitat perfecta per a poder dur-ho a terme”.
Va prendre la iniciativa i contactà directament amb l'alcalde de Salem, per a explicar-li la seua idea i l'existència d'aquestes noves beques per a fer pràctiques i, a partir d'ací, ja arribaren “les bones notícies perquè podia participar en el programa”. El seu objectiu era promocionar aquesta localitat de la Vall d'Albaida. Per tant, l'Ajuntament era “l'entitat més idònia per a poder obtenir informació per a promocionar”. A partir d'ací començà a dialogar sobre els “objectius principals que volíem aconseguir” conscient de la necessitat d'ajuda extra en altres àmbits del disseny.
Mar està molt satisfeta amb aquestes pràctiques que li han permès acostar-se, un poc més, a Salem que “sempre serà el poble que m'ha vist créixer i amb el qual tinc un vincle molt especial i emotiu. Poder tornar a la meua llar i estar treballant perquè més persones gaudisquen visitant-lo i coneixent-lo, amb la finalitat que no quede en l'oblit, és per a mi un orgull i una manera de reconnectar amb les meues arrels. Campus Rural ha sigut l'oportunitat perfecta per a poder treballar en llocs com Salem, zones rurals on és molt complicat trobar faena”. Aquesta experiència li ha permès “viure gaudint de la pau i de l'entorn del meu poble”.
Mar reconeix que ha après “moltíssim” d'aquesta experiència. Professionalment ha pogut millorar-ne les habilitats en disseny i ha après “a prendre decisions i ser capaç de portar les regnes d'un projecte”. La seua estada li ha obert més possibilitats i el seu Treball Final de Grau també estarà relacionat amb Salem i la seua experiència de Campus Rural. Personalment ha “reconnectat amb Salem, la gent, les tradicions” i ho ha vist des d'una altra perspectiva.
Per part seua, Juli Fenollar Banyuls, alcalde de Salem (València), considera que Campus Rural és una iniciativa “molt positiva”. En el cas de Mar Miñana, en ser una persona del poble “la seua implicació ha sigut enorme i el resultat, excel·lent”. L'estudiant de la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat una pàgina web turística del municipi, ha treballat amb la pàgina web municipal i s'ha ocupat de les xarxes socials. Aquest últim, assegura l'alcalde, “és un camp que ens sobrepassa perquè a l'Ajuntament no tenim professionals que sàpien portar aquests temes i ens preocupa la falta d'implicació de la gent jove del poble en les activitats que programa l'Ajuntament”.
“Mar Miñana s'ha implicat tant en el seu projecte que, personalment, crec que ha descobert el seu poble”. Gràcies al seu treball “arribem amb més facilitat a la gent jove i al poble en general”.
Un altre exemple és el d'Ignacio Giménez Esteban, estudiant del Grau en Enginyeria Agronòmica i del Medi Rural que va triar apadrinaunolivo.org, a Oliete (Terol). És un projecte de recuperació d'oliveres centenàries abandonades que ha complit ja deu anys. Per a Ignacio va ser fonamental per a l’elecció l'oferta d’“un allotjament gratuït, de manera segura i resultava més senzill a l'hora d'afrontar les pràctiques”. No coneixia aquesta localitat de Terol fins que va aconseguir la beca Campus Rural, una experiència que li ha permès aprendre “la forma de treball i de gestió d'una empresa”, una experiència que no havia viscut anteriorment.
Professionalment ha après a utilitzar el programari QGIS, “que s'empra en cartografia i mapatge de zones”. A més, realitzà un projecte tècnic que “li va acostar a la realitat de les empreses i a la vida laboral”, explica Ignacio Giménez.
En el pla personal, Ignacio Giménez Esteban assegura que “va ser una experiència molt enriquidora perquè vaig conèixer molta gent nova i vaig poder viure un estil de vida completament diferent del que estic acostumat. En general, puc dir que va ser un encert realitzar Campus Rural”.
Fins al 30 d'abril, inclusivament, està obert el termini de sol·licitud de les Ajudes Campus Rural UPV 2025. Enguany la convocatòria inclou algunes novetats com que es prioritzaran les pràctiques fora de la província de València i aquelles en què l'estudiant s'allotge al mateix municipi on realitza les pràctiques. S'ofereixen 30 beques de 3 mesos, que converteix la Universitat Politècnica de València en la tercera d'Espanya amb major pressupost.
El Programa Campus Rural de Pràctiques Universitàries en el Medi Rural és una iniciativa del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en col·laboració amb el Ministeri d'Universitats i la Confederació de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).
La UPV llança la tercera edició d’Ajudes Campus Rural sobre la base de la signatura d'un conveni amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per a la realització del Programa Campus Rural de Pràctiques Universitàries en el Medi Rural. En aquest enllaç es fa la sol·licitut
Estar matriculat en un grau o màster oficial de la UPV.
Comptar amb el 60% dels ECTS de la titulació de grau aprovats, en el moment de la sol·licitud.
Tenir disponibles un mínim de 362 hores de pràctiques disponibles, per a poder realitzar la pràctica a jornada completa.
Carmen Revillo Rubio/ Àrea de Comunicació de la UPV. Foto: Josep Todolí
Notícies destacades