Un estudi desenvolupat per l'Institut Agroforestal Mediterrani (IAM) de la Universitat Politècnica de València ha desvelat noves claus per a evitar els danys que produeix la plaga de trips en les explotacions citrícoles de la Comunitat Valenciana i ajudar així a millorar la producció.
Durant els últims quatre anys, els investigadors de l'IAM, Ferran García Marí i Cristina Navarro, juntament amb Apostolos Pekas, de l'empresa Biobest Belgium, van analitzar com es produeixen els danys en les plantes, i van avaluar la incidència de paràmetres com la zona geogràfica, temperatura o humitat, entre altres. "Coneixent la influència d'aquests paràmetres, es poden establir uns protocols o altres per a evitar els danys", apunta Ferran García Marí.
Per a dur a terme aquest treball, els investigadors es van basar en dades procedents de la Xarxa de Vigilància Fitosanitària de la Generalitat Valenciana, que va estar activa fins a 2009, i de la Xarxa de Monitoratge en línia que va sorgir de la col·laboració entre la Universitat Politècnica de València i l'empresa Bayer Crop Science. Entre les conclusions, l'estudi apunta la temperatura i el clima, vinculats a la zona geogràfica i a l'espècie citrícola cultivada (i l'època de recol·lecció) com a factors determinants.
Les comarques més afectades a la nostra comunitat són la Ribera Baixa, la Safor i la Marina, on entre un 15 i un 20% dels fruits presenten símptomes. En aquestes comarques predominen varietats de recollida tardana. En l'estudi, els investigadors conclouen que si a l'hivern hi ha fruit, la plaga es manté damunt del fruit madur i es multiplica, incidint per tant en la producció. "Ara bé, també hi ha comarques, com la Costera, on es cultiven les mateixes varietats però a les quals no afecta en els trips, atès que el clima és més sec. La temperatura fa coincidir la susceptibilitat de la pell amb la multiplicació de les larves de trips", afig Cristina Navarro.
En l'estudi, els investigadors van proporcionar un sistema de seguiment i mostreig als agricultors per a ajudar-los a decidir sobre la necessitat o no de tractar el camp. "Quan cauen els pètals i fins al mes de juny, totes les setmanes cal mirar un nombre determinat de fruits. Si es detecta entre un 7 i 12% de fruits amb larves de trips, recomanem tractar-les. Sobretot en el cas de la Ribera Baixa, la Safor i la Marina, els agricultors han de fer molt bé el mostreig per a preservar la collita", apunta Ferran Garcia Marí.
L'estudi, publicat en la revista Journal of Pest Science, forma part de la tesi de la investigadora Cristina Navarro. "Aquest treball ha permès tenir un coneixement més ampli de com i per què afecten el trips als nostres cítrics; ha obert una nova porta per a saber com es controla i gestiona aquesta plaga", conclou la investigadora de l'IAM.
Notícies destacades