La Universitat Politècnica de València (UPV) ha celebrat, per cinquè any consecutiu, el seu concurs Petits Grans Invents (PGI), una iniciativa a través de la qual fomenta la passió per la ciència entre els més joves.
Per això, PGI està dirigit a alumnes de 4t d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i de 1r de Batxillerat i cicles formatius de grau mitjà de la Comunitat Valenciana. Cada col·legi o institut pot presentar-hi un equip per cada 100 matriculats en cada nivell. Els grups, de quatre alumnes i dirigits per un tutor, opten al triomf amb un projecte consistent en un desenvolupament científic, un experiment, una aplicació nova o qualsevol altra iniciativa original en l'àmbit de la ciència i la tecnologia.
Un projecte per a obtenir alcohol com a combustible ecològic a partir del suc de taronja, premi de la UPV
El certamen està dotat amb dos premis de 500 euros cadascun. El primer d'aquests, atorgat per la UPV com a Premi al Millor Projecte, ha recaigut en l'"Estudi de la fermentació anaeròbia del suc de taronja", realitzat pels alumnes Manuel Cervera, Juan Bautista Llopis, Bernardo Pérez i Eric Rivero, de 1r de Batxillerat de l'Institut d'Educació Secundària (IES) Tulell (Alzira), tutoritzats per Juan Miguel Pastor.
El projecte, com han explicat els guanyadors, persegueix l'obtenció d'alcohol a través de la fermentació anaeròbica del suc de taronja, amb vista a futures aplicacions d'aquest com a combustible ecològic o dissolvent: "El nostre objectiu era dissenyar i construir un sistema bescanviador de calor entre els vapors i el líquid refrigerant que maximitzara una determinada producció d'alcohol. A més, un dels reptes del projecte era trobar el llevat que en produïra una major quantitat".
ROV, un robot subaqüàtic per control remot per a explorar l'Albufera, premi del COEICV
Per la seua banda, el Premi al Millor Projecte de Caràcter Industrial, subvencionat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana (COEICV) i també dotat amb 500 euros, ha correspost a "ROV, explorador subaqüàtic", un projecte dels alumnes María Domingo, Nuria Olmos, Daniel Moad i Juan Carlos Montejo, de 4t d'ESO de l'IES Berenguer Dalmau (Catarroja), sota la direcció d'Elisa Gimeno.
El projecte ha consistit en la construcció de ROV, un robot aquàtic operat per control remot amb càmeres i llums per a veure i filmar la fauna aquàtica de l'Albufera. En aquest sentit, els seus joves creadors han explicat que "la possibilitat de conèixer de primera mà allò que se'ns explica teòricament és motivadora i emocionant, sobretot si utilitzes les teues competències per construir alguna cosa que et porta a un món, encara que molt proper, desconegut. Amb aquests robots volem despertar la curiositat i les ganes de conèixer i conservar el nostre medi ambient".
Accèssit per al projecte de l'IES Gabriel Ciscar (Oliva) "Mesura les anomalies gravimètriques amb Arduino"
A més dels dos premis, el jurat ha acordat concedir un accèssit al projecte "Mesura les anomalies gravimètriques amb Arduino", realitzat pels estudiants Andreu Picornell Boigues, Baltasar Parra, David Tur i Marc Verdú, de 1r de batxillerat de l'IES Gabriel Ciscar (Oliva), tutoritzats per Carles Ferrando.
Notícies destacades