- -
UPV
 
Olimpiada Agroalimentaria y del Medio Natural

Et preocupa el desenvolupament sostenible del medi ambient? T’agradaria generar cultius més eficaços o prefereixes trobar una solució a la crisi energètica? Llavors, aquest és el teu lloc.
Fer conèixer els títols que s’imparteixen a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural entre l’alumnat de batxillerat. Aquest és l’objectiu de l’Olimpíada Agroalimentària i del Medi Natural que acull la Universitat Politècnica de València. Així mateix, amb aquest esdeveniment es contribueix perquè la societat conega la importància del sector agroalimentari.
“L’aigua i la terra, els dos fluids essencials de què depèn la vida, s’han convertit en llandes globals de fem” (Jacques-Yves Cousteau)
L’Olimpíada Agroalimentària i del Medi Natural de la UPV
L’Olimpíada Agroalimentària i del Medi Natural de la Universitat Politècnica de València consta d’una prova relacionada amb els estudis vinculats a la biotecnologia, enginyeria agronòmica i forestal i la tecnologia d’aliments. Cada participant ha de triar una de les modalitats (biologia, ciències de la terra i mediambientals/geologia o dibuix tècnic) i contestar a una sèrie de preguntes tipus test. Els continguts de la prova es corresponen amb els inclosos en el temari oficial impartit en les assignatures de batxillerat.
Aquesta Olimpíada que organitza l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural de la UPV està dirigida a l’alumnat de centres d’ensenyament secundari de la província de València.
Estructura de la prova
La prova, que té una duració de 30 minuts, consta de 25 preguntes en la modalitat de biología i 30 en la de ciències de la terra i medioambientals. Cada resposta correcta suma 0,4 punts i cada incorrecta resta 0,1 punts.
Quan dos estudiants obtenen la mateixa qualificació, qui l’ha lliurat abans queda en primer lloc.
Si resultes premiat/premiada per la comissió avaluadora passaràs a representar la Universitat Politècnica de València en l’edició estatal de l’Olimpíada Agroalimentària i del Medi Natural.
A més, si ets un/a dels guanyadors/res i has optat per estudiar a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural de la Universitat Politècnica de València, la matrícula t’ix gratuïta el pròxim curs acadèmic.
Ací tens una mostra de com és el test de l’Olimpíada.
Recorda que la UPV organitza l’Olimpíada Agroalimentària i del Medi Natural
Coordinació UPV: M. Loreto Fenollosa Ribera
Estructura UPV: Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural
Promotora: Universitat Politècnica de València
Àmbit: local
Dirigida a: estudiants de 2n de batxillerat
Data i lloc: consulta la convocatòria
“Canviem de conducta o canviem de planeta” (Anònim)
Llista de bones practiques per a protegir el medi ambient
Apaga el llum de les habitacions desocupades i utilitza bombetes de baix consum o LED, que encara que són més cares, duren unes deu vegades més, fet que permet estalviar diners i reduir la nostra petjada de carboni.
Utilitza electrodomèstics d'eficiència energètica de classe A, A+ A++. Una nevera, llavadora o rentavaixella classe A, A+ o A++ estalvia energia i és més respectuosa amb el medi ambient.
Aïlla les finestres per a conservar millor la calor a l'hivern i el fresc de l'aire condicionat a l'estiu. Gastaràs menys i estaràs cuidant el medi ambient.
Eixuga la roba a l'aire lliure i evita l'ús de les eixugadores de roba. Estalviaràs energia i la roba farà millor olor.
No deixes la televisió o l’ordinador en l'opció en espera o stand by i desconnecta tots els dispositius electrònics que no estigues utilitzant, com ara el carregador, la liquadora o la torradora. Aquests dispositius consumeixen energia innecessària que a més hauràs de pagar.
No utilitzes el vàter com a paperera i col·loca dues botelles a la cisterna. Estalviaràs de dos a tres litres i mig en cada descàrrega.
Evita deixar l'aigua corrent quan et llaves les dents o les mans i dutxa't en lloc de banyar-te.
Llava el cotxe amb un poal i no amb mànega. Consumeix 60 litres d'aigua, enfront dels 500 que suposa llavar-lo amb mànega.
Reciclar és una forma intel·ligent de cuidar el medi ambient des de casa. Abans de tirar alguna cosa, pensa si pots donar-li algun altre ús, sabent que no es tracta d'acumular, sinó de traure partit al que tens.
Separa el fem segons el seu origen (orgànic, paper, vidre, llandes i plàstic). És una necessitat urgent, recicla per a tenir curadel medi ambient.
Usa el transport públic. Els viatges amb cotxe suposen la meitat de les emissions totals de CO₂ procedents del sector del transport i la major part es genera en els viatges de casa alafaena o a l'escola, i viceversa. Usa el transport públic en la majoria dels trajectes urbans, com ara portar els infants a l’escola (els pots portar caminant) i per als trajectes al treball pots utilitzar el transport públic o el cotxe compartit, o pots optar per comprar-te un cotxe elèctric o anar en bicicleta.
Consumeix aliments autòctons i de temporada. Requereixen menys energia en el cultiu i transport, són més econòmics, frescos, saborosos i nutritius. Sens dubte, aquesta és una de les grans maneres d'ajudar a cuidar el medi ambient.
“La natura és una esfera infinita, amb el centre a tot arreu i la circumferència en cap” (Blaise Pascal)
Sabies que…
De les 30.000 plantes comestibles tan sols 4 (blat, arròs, dacsa i creïlles) proporcionen el 60% de la ingesta d'energia alimentària del món.
Aproximadament un terç dels aliments produïts per al consum humà es perd o es malgasta a tot el món, cosa que equival a vora 1.300 milions de tones per any.
El 16 d'octubre se celebra el Dia Mundial de l'Alimentació, data en què va ser fundada l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i Alimentació (FAO) el 1945.
Europa és el major productor de vi del món. Concretament, França encapçala el rànquing, seguida d'Itàlia i Espanya. Després d'Europa, i guardant sempre les distàncies, Àsia o els Estats Units són uns altres dels grans productors.
Cada any, 6.000 milions de quilograms de fem es llancen als oceans. La major part està constituïda per plàstic, material que provoca la mort de més d'un milió d'ocells, 100.000 mamífers i innombrables quantitats de peixos i crustacis.
Per cada tona de paper reciclat estalviem més de 1.400 litres de petroli.
L'energia necessària per a fer una llanda de metall des de zero és la mateixa que s'utilitza per a fer-ne 20 de reciclades.
Els primers panells solars tenien una destinació molt especial: l'espai. La majoria dels panells produïts en els anys 50 s'usaven en satèl·lits espacials, però en la dècada dels 70 els panells solars començaren a conquistar el públic general.
La gran quantitat d'oxigen de l'atmosfera procedeix del consum de diòxid de carboni de les plantes durant la fotosíntesi.
La contaminació de l'aire és cada vegada més notòria per l'ús de combustibles, l'augment de mitjans de transport motoritzats i les deficiències en el consum energètic d'oficines i cases.

EMAS upv