- -
UPV
 
Olimpiada de Economía
Olimpiadas Olimpiada de Economía Olimpiada de Economía  ...

Què és la prima de risc?, en què es manifesta el poder de mercat d’una empresa?, quina és la principal característica d’un oligopoli?, què diferencia hi ha entre un préstec i un crèdit? Demostra els teus coneixements financers i participa en l’Olimpíada d'Economia.

L’Olimpíada d’Economia és un concurs de caràcter docent que té l’objectiu d’estimular l’estudi de l’economia, premiant l’esforç i l’excel·lència acadèmica de l’alumnat.

“Definició d’economista: expert que demà sabrà explicar per què les coses que va predir ahir no han succeït avui” (Lawrence J. Peter)

Què és l’Olimpíada d’Economia?

L’Olimpíada d’Economia és un projecte innovador que va nàixer amb la incorporació de les matèries d’Economia i Economia de l’Empresa en batxillerat. Aquesta Olimpíada segueix l’esperit de les olimpíades científiques tradicionals, però a diferència d’aquestes últimes van ser les facultats amb estudis econòmics de les universitats públiques espanyoles les que van prendre la iniciativa de constituir-se en associació -Associació Olimpíada Espanyola d’Economia- per a poder desenvolupar-ho.

Estructura de l’Olimpíada d’Economia

L’Olimpíada d’Economia té tres fases: local, nacional i internacional. La Fase Local l’organitza cada universitat membre de l’Associació Olimpíada Espanyola d’Economia i hi participen estudiants que cursen l’assignatura d’Economia de l’Empresa de 2n de batxillerat. En la Fase Nacional competeix l’alumnat seleccionat en les locals i determinarà els/les representants que aniran a la Fase Internacional.

Cadascuna de les fases de l’Olimpíada d’Economia inclou una prova amb problemes, preguntes objectives o de desenvolupament i comentaris de text relacionats amb continguts de caràcter econòmic i empresarial.

Punxa ací per a conèixer més detalls i en l’enllaç següent perquè poses a prova els teus coneixements contestant exercicis d’edicions anteriors.

Inscriu-te en l’Olimpíada d’Economia

Si vols participar en l’Olimpíada d’Economia, has d’emplenar el formulari de inscripció.

Recorda que la UPV és coorganitzadora de l’Olimpíada d’Economía de València

Coordinació UPV: María Luisa Martí Selva

Estructura UPV: Facultat d’Administració i Direcció d’Empreses

Promotora: Associació Olimpíada Espanyola d’Economia

Àmbit: local, nacional i internacional

Dirigida a: estudiants de 2n de batxillerat

Data i lloc: consulta la convocatòria

“Si et dec una lliura, tinc un problema; però si te’n dec un milió, el problema és teu” (John Maynard Keynes)

Curiositats econòmiques i empresarials

Els antics romans utilitzaven a vegades sal com a moneda. D'ací la paraula salari.

Roma va ser la primera civilització a encunyar monedes amb el rostre d'una persona viva.

Les monedes d’1, 2 i 5 cèntims estan elaborades amb acer recobert de coure, que aporta aquesta tonalitat rogenca que les caracteritza. D'altra banda, les de 10, 20 i 50 cèntims són daurades, fruit d'un aliatge d'alumini, coure, estany i zinc. Les d'1 i 2 euros són de coure i níquel i de níquel i llautó.

La reina Isabel és la més retratada. Acabades d'entrar en circulació les monedes d'1 i 2 euros amb l'efígie de Felip VI, que ostenta el rècord de retrats és la reina Isabel II d'Anglaterra, que ha aparegut en les monedes de 33 països diferents, des de Fiji fins a Trinitat i Tobago i des d'Austràlia fins al Canadà. Precisament el Canadà va ser el primer país a usar la imatge de la monarquia britànica, el 1935, en els bitllets de 20 dòlars.

La Casa de la Moneda d'Austràlia va encunyar una moneda d'una tona d'or sòlid que està valorada en 55,7 milions de dòlars.

El paper moneda s’inventà a la Xina en el segle VII. Suècia va ser el primer país a adoptar aquesta forma de pagament. A Espanya arribà l’any 1780, quan se’n va popularitzar l’ús.

Els bitllets no estan fets de paper comú. El material més freqüent per a l’elaboració és el lli combinat i el cotó, és a dir, tenen més tela que paper.

La paraula borsa té l’origen en un edifici que va pertànyer a una família noble, de cognom Van der Buërse, a la ciutat europea de Bruges, lloc on es realitzaven trobades i reunions de caràcter mercantil.

Charles Dow i Edward Jones, periodistes del diari The Wall Street Journal van crear el terme Dow Jones (índex borsari) l’any 1884.

La regla 50/20/30 consisteix bàsicament a destinar el 50% dels teus ingressos a la cobertura de necessitats bàsiques i el 30% a despeses personals. D'aquesta forma, el 20% restant quedaria reservat a l'estalvi.


EMAS upv