- -
UPV
 

Com afecta el canvi climàtic als ocells?

Personal investigador de la UPV i de la UV avalua l'impacte del canvi climàtic en la productivitat del carricero comú i del carricerín real

[ 02/07/2024 ]

Personal investigador del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València ha avaluat els efectes del canvi climàtic en la productivitat de dues espècies d'ocells passeriformes. Els resultats revelen que esdeveniments meteorològics extrems com a temperatures cada vegada més càlides i major freqüència de pluges torrencials podrien comprometre la conservació de les poblacions d'aquests ocells.

El treball, publicat en la revista científica Bird Study, forma part de la tesi doctoral que Pau Lucio, professor associat del Departament de Ciència Animal al Campus de Gandia, desenvolupa entre la UPV i l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València.

Les dues espècies estudiades han sigut el carricerín real (Acrocephalus melanopogon) i el carricero comú (Acrocephalus scirpaceus), totes dues vinculades als aiguamolls del litoral mediterrani.

El carricerín real és resident/migrant de curta distància i està catalogat com a “vulnerable” en el Llibre Roig dels Ocells d'Espanya 2021 donada la seua disminució poblacional durant els últims anys. Espanya alberga la major població d'aquesta espècie en tota Europa occidental.

En canvi, el carricero comú, més generalista quant a les seues preferències d'hàbitat, és un ocell migrador de llarga distància (visita els aiguamolls espanyols durant l'època reproductora i passa l'hivern a Àfrica) i el seu estat de conservació està definit com de ”preocupació menor”, ja que es troba àmpliament distribuït per tot el continent europeu.

Anellament científic

Segons Pau Lucio, l'objectiu de la investigació ha sigut comprendre en quina mesura diferents factors climàtics i/o geogràfics estan afectant la productivitat, és a dir, a la relació entre el nombre d'individus juvenils nascuts un determinat any i el nombre d'adults de totes dues espècies, utilitzant per a això una gran base de dades amb 25 anys d'anellaments en els aiguamolls espanyols. “En concret, hem utilitzat les dades del programa d'anellament científic per al seguiment de les espècies d'ocells reproductors a Espanya (PASER) entre els anys 1995 i 2021”, afig Pau Lucio.

Efecte dels esdeveniments climàtics extrems

L'estudi conclou que una precipitació acumulada de fins aproximadament 100 mm afavoreix la productivitat del carricerín real, i les precipitacions superiors a aquest llindar perjudiquen la reproducció de l'espècie. Quant a les temperatures, l'equip de la UPV i de la UV ha observat que valors elevats tenen un efecte negatiu.

Per contra, la temperatura va tenir un efecte positiu sobre la productivitat del carricero comú, mentre que la pluja quasi no va tenir efecte, encara que la productivitat també va aconseguir el seu punt màxim quan les precipitacions es van acostar als 100 mm.

“Les temperatures més càlides i una major freqüència de pluges torrencials poden comprometre la conservació del carricerín real a Espanya degut a aquest efecte advers de tots dos elements sobre la seua productivitat. Per contra, l'augment de les temperatures pot beneficiar al carricero comú”, assenyala Virgínia Garófano, investigadora de l'Institut d'Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres (IGIC) del Campus de Gandia de la UPV.

Així, l'estudi conclou que, donada la situació actual d'emergència climàtica, és probable que les poblacions de carricerín real disminuïsquen, mentre que les poblacions de carricero comuna podrien augmentar. No obstant això, són necessaris més treballs per a establir l'impacte específic del canvi climàtic en la supervivència i les seues implicacions per a les tendències i dinàmiques poblacionals d'aquestes dues espècies.

Períodes climàticament sensibles

Un dels principals avanços d'aquest treball ha sigut poder utilitzar una gran base de dades amb gran distribució espacial i temporal i a més poder investigar el període específic (finestra de temps) en el qual les variables climàtiques tenen l'impacte més significatiu en la productivitat, per a definir així períodes climàticament sensibles tenint en compte les variables espacials (lloc, longitud, latitud i elevació) i els canvis temporals (any).

“Aquest avanç en el modelatge ecològic de les tendències en les poblacions d'ocells ha sigut possible gràcies a l'ús de tècniques de modelatge de dades complexes com el data mining, tècniques d'aprenentatge automàtic i l'ús d'algorismes genètics en l'optimització dels models”, assenyala Rafael Muñoz-Mas, investigador també vinculat al IGIC de la UPV i coautor de l'estudi.

Referència

Lucio-Puig, P., Muñoz-Mas, R., Belda, E., Gómez, J., Ceresa, F., Garófano-Gómez, V., Pahissa, J., Monrós, J. S. (2024). Unravelling the link between productivity and climate for two sympatric Acrocephalus warblers across Spain. Bird Study, 1–14. https://doi.org/10.1080/00063657.2024.2343956

Notícies destacades


La primera d'Espanya La primera d'Espanya
La UPV és la primera universitat espanyola que recull en els Estatuts la protecció de la infància i l'adolescència
Un pont a la solidaritat Un pont a la solidaritat
La Biblioteca de la UPV celebra el Dia del Llibre amb regals, mercat ambulant solidari, cites a cegues i la gravació del pòdcast "Tsundoku" amb llibreries i biblioteques afectades per la dana
3.000€ el metre quadrat 3.000€ el metre quadrat
La Càtedra Observatori de l'Habitatge de la UPV detecta que l'escalada de preus de venda arriba a l'àrea metropolitana ,a 6 municipis valencians
Un crit d'atenció sobre la salut menstrual Un crit d'atenció sobre la salut menstrual
1 de cada 5 dones a Espanya que experimenta molèsties menstruals freqüents afirma no haver rebut mai atenció ginecològica, segons un estudi de la UPV, el CSIC i la UWA
Premi Lusità-Espanyol de Química 2024 Premi Lusità-Espanyol de Química 2024
Hermenegildo García, investigador de l'ITQ (UPV-CSIC), ha rebut el guardó per les seues contribucions en fotoquímica i catàlisi heterogènia, i el seu fort compromís amb la cooperació científica entre Espanya i Portugal
Veredicte del jurat Veredicte del jurat
Creativitat a l'alça i molt d'humor entre els vídeos guanyadors del 4t concurs El teu Grau UPV a TikTok



EMAS upv